Η νέα περίοδος και οι νέες προκλήσεις

• Τα προβλήματα στο εσωτερικό και οι ανακατατάξεις διεθνώς επιβάλλουν εγρήγορση και δράση

Μπορεί το άμεσο ενδιαφέρον μας να επικεντρώνεται στο ξεπέρασμα της κρίσης στην παιδεία και στα όσα τρομερά και απερίγραπτα ακούμε να καταθέτουν οι μάρτυρες στην Ερευνητική Επιτροπή για τον Συνεργατισμό, όμως υπάρχουν και τα πιο μεγάλα θέματα που πρέπει να δούμε.

Στο εσωτερικό αυτά αφορούν τη συνέχιση της ανάπτυξης της οικονομίας, την ομαλή συνέχιση του ερευνητικού προγράμματος για την ενέργεια, την επιτυχή συγχώνευση Ελληνικής – ΣΚΤ, την εξυγίανση του ευρύτερου τραπεζικού τομέα, τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, τον εκσυγχρονισμό των δομών του κράτους, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας, την προσέλκυση νέων επενδύσεων, την έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων υποδομής και άλλα.

Από το εξωτερικό, οι προκλήσεις που μας επηρεάζουν είναι το Brexit, οι φορολογικές αλλαγές που προωθεί η Ε. Ένωση, η μείωση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία, η οικονομική κρίση στην Τουρκία (με επιπτώσεις στα κατεχόμενα), η επιβολή δασμών στην διεθνή οικονομία και άλλα.

Όπως αντιλαμβάνεστε, η ατζέντα είναι και πάλι φορτωμένη γι’ αυτό επιβάλλεται να κλείσουμε τάχιστα το θέμα της παιδείας και να αφήσουμε την Ερευνητική Επιτροπή για τον Συνεργατισμό να κάνει απερίσπαστα το έργο της.

Απ’ εκεί και πέρα, οφείλουμε ως κράτος και ειδικά ως κυβέρνηση να εστιάσουμε στα μεγάλα θέματα που έχουμε ενώπιον μας. Ήδη, οι διακοπές τελείωσαν και η νέα οικονομική περίοδος άρχισε.

Αρμόδιοι και συναρμόδιοι επιβάλλεται να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να διαχειριστούμε τις νέες προκλήσεις που ορθώνονται μπροστά μας.

Με όσα γίνονται στη διεθνή σκηνή και με δεδομένες τις δυσκολίες που έχουμε στο εσωτερικό, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να καταφέρουμε να ενισχύσουμε την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Αυτό φαίνεται και από τις επισημάνσεις των διεθνών Οίκων Αξιολόγησης οι οποίοι μπορεί να μας αναβαθμίζουν και να μας λένε ότι πάει καλά η οικονομία μας, όμως δεν διστάζουν να καταγράφουν τους κινδύνους και να μας προειδοποιούν.

Για τους λόγους αυτούς και με δεδομένες τις νέες διεθνείς εξελίξεις, χρειάζεται μια επαναξιολόγηση των κυβερνητικών στόχων, ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας.

Εμείς εκτιμούμε ότι η οικονομία βρίσκεται σε σωστό δρόμο, όμως απαιτούνται βελτιωτικές κινήσεις σε πολλά μέτωπα. Πρέπει να επαναξιολογήσουμε τα δεδομένα και να επανακαθορίσουμε πολλές από τις πολιτικές μας.

Η κυβέρνηση και η Βουλή θα πρέπει να συνεργαστούν στενά για να προωθήσουν εκκρεμούντα νομοσχέδια που δημιουργούν βαρίδια στην εξέλιξη της οικονομίας. Ακόμα, τα κυβερνητικά τμήματα οφείλουν να επισπεύσουν τους διάφορους νέους σχεδιασμούς τους. Συνολικά, το κράτος επιβάλλεται να προχωρήσει στις αναγκαίες τομές και μεταρρυθμίσεις για να εκσυγχρονίσουμε το μοντέλο της οικονομίας μας.

Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας οικονομικής περιόδου θα πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια πάνω για να υλοποιήσουμε τους στόχους μας, να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις και να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης.

Αυτά για να γίνουν θα πρέπει το κράτος συνολικά και οι διάφοροι αρμόδιοι φορείς του ξεχωριστά ο καθένας, να αναλάβουν δράση. Η εποχή, όπου αναμέναμε τις εξελίξεις και ύστερα να δράσουμε έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Τώρα απαιτείται εγρήγορση, προληπτική δράση και αποτελεσματικότητα. Αυτά χρειάζονται σήμερα για να ξεπεράσουμε τις νέες συμπληγάδες…

Ιωσήφ Ιωσήφ

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ