Το δικαίωμα της μόρφωσης και οι ευθύνες όλων

• Το δημόσιο σχολείο πρέπει να σταθεί στο ύψος του

Ό,τι και να γίνει με τη σύγκρουση της κυβέρνησης με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, τα σχολεία πρέπει να λειτουργήσουν κανονικά. Και πρέπει να λειτουργήσουν, διότι κανένας, μα κανένας, δε δικαιούται να εμποδίσει τη μόρφωση των παιδιών μας.

Οι συντεχνίες των εκπαιδευτικών μπορεί να είναι ομόφωνες και να έχουν στη φαρέτρα τους και τα δημοψηφίσματα που διοργάνωσαν μεταξύ τους. Όμως, δεν έχουν το κυριότερο όπλο που είναι το δικαίωμα στη μόρφωση και στην παιδεία. Αυτό είναι έναν αναφαίρετο δικαίωμα που το έχει το κάθε παιδί από την ώρα που γεννιέται. Καμία απεργία, κανένα δημοψήφισμα και κανένας εκπαιδευτικός δεν μπορεί να αφαιρέσει αυτό το δικαίωμα από τα παιδιά.

Γι’ αυτό, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, όσο δίκαιο και να νιώθουν ότι έχουν, καλά κάνουν να ξανασκεφτούν τον δρόμο που διάλεξαν.

Οι τελευταίες αποφάσεις τους δεν στρέφονται κατά της κυβέρνησης, την οποία θέλουν να πλήξουν, αλλά κατά των παιδιών. Δεν εκδικούνται τον Υπουργό Παιδείας, με τον οποίο έχουν τη διαφορά, αλλά τους γονείς των παιδιών που είναι οι φορολογούμενοι που καταβάλλουν τον μισθό τους.

Γνωρίζουμε ότι η σύγκρουση στην παιδεία προσέλαβε απρόβλεπτες διαστάσεις. Έγιναν κακοί χειρισμοί, αναπτύχθηκαν προσωπικές βεντέτες, λέχθηκαν πολλά απαράδεκτα από πολλούς. Η κατάσταση ξέφυγε και για να είμαστε δίκαιοι γι’ αυτό φταίνε και οι δύο πλευρές.

Τώρα, όμως, έχουμε να κάνουμε με τα παιδιά και τη μόρφωση τους κι όχι με τα καπρίτσια κάθε εμπλεκομένου. Τώρα, είμαστε αντιμέτωποι με το ύψιστο αγαθό της παιδείας κι όχι με τα επικοινωνιακά τεχνάσματα του οποιουδήποτε.

Τη Δευτέρα θα κτυπήσει το κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς και όλοι πρέπει να είναι στη θέση τους. Το Υπουργείο Παιδείας με τις δικές του ευθύνες και οι εκπαιδευτικοί με τις δικές τους υποχρεώσεις. Ούτε το Υπουργείο Παιδείας, ούτε οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να υποτιμήσουν τα παιδιά και τους γονείς τους. Όλοι οφείλουν να αναλάβουν τις βαρύτατες ευθύνες τους.

Όσον αφορά τις διαφορές τους, ας τις λύσουν στην πορεία του χρόνου. Μπορούν, ενώ συνεχίζεται κανονικά η σχολική χρονιά, να συζητήσουν τις διαφορές τους. Έτσι, κι αλλιώς η κοινή γνώμη βαρέθηκε αυτή την 3μηνη αντιπαράθεση που δεν οδηγεί πουθενά. Σήμερα, ελάχιστοι γνωρίζουν, γιατί τσακώνονται οι εκπαιδευτικοί με την κυβέρνηση. Λέχθηκαν και έγιναν τόσα πολλά που ο μέσος πολίτης δεν μπορεί να τα παρακολουθήσει. Και σε τελευταία ανάλυση δεν τον ενδιαφέρει πλέον το θέμα.

Εκείνο που ενδιαφέρει τον πολίτη είναι να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία και τα παιδιά να μπουν στο πρόγραμμα μόρφωσής τους. Όλα τα άλλα είναι ψιλά γράμματα.

Επίσης, ο μέσος πολίτης, που είναι και φορολογούμενος, επιζητά να λαμβάνει την υπηρεσία της μόρφωσης των παιδιών του για την οποία πληρώνει ακριβά. Δεν μπορεί να ανεχθεί άλλο τη σημερινή κατάσταση.

Τα σχολεία ανοίγουν, λοιπόν και όλοι πρέπει να είναι στις θέσεις τους. Τα σχολεία πρέπει να λειτουργήσουν κανονικά.

Αν πάει κάτι στραβά ή αν κάποιοι επιχειρήσουν να εκμεταλλευθούν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, θα είναι υπεύθυνοι των πράξεών τους. Θα έχουν να λογοδοτήσουν, όχι στις οργανώσεις τους ή στην κυβέρνηση, αλλά στα χιλιάδες παιδιά που αναζητούν το μέλλον τους μέσα από τα σχολεία. Αυτή είναι η ουσία των σημερινών δεδομένων και όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.

Το δημόσιο σχολείο, που ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα τους τελευταίους μήνες, πρέπει να αποδείξει ότι ξέρει να στέκεται στο ύψος του και οι εκπαιδευτικοί ότι ξέρουν να υπηρετούν το λειτούργημά τους…

Ιωσήφ Ιωσήφ

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ