Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Ο εμπρησμός σε βιοτεχνία στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, η πώληση γης στον κατεχόμενο Άγιο Αμβρόσιο Κερύνειας, η σύλληψη τριών ατόμων με την κατηγορία της συμμετοχής στον οργάνωση ΦΕΤΟ, η αύξηση στις τιμές προϊόντων αλλά και οι δηλώσεις του «υπουργού» ενέργειας Οζντίλ Ναμί σχετικά με τις διεργασίες για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία στα κατεχόμενα είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.


Η «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Ποιού την περιουσία σε ποιόν την πουλάς;» προβάλλει φωτογραφία που παρουσιάζει μια ταμπέλα σε τεμάχιο γης στον Άγιο Αμβρόσιο Κερύνειας που γράφει ότι πωλούνται 20 στρέμματα στην τιμή των 2 εκατ. στερλινών και δίδει κινητό τηλέφωνο επικοινωνίας. Η εφημερίδα θεωρεί ότι αυτή είναι η τελευταία απόδειξη της εκμετάλλευσης εδώ 44 χρόνια λαφύρων και αρπαγής. Αλλού γράφει ότι η συντεχνία των εργαζομένων στην «αρχή ηλεκτρισμού» πραγματοποιεί αύριο απεργία και διαμαρτυρία για τις αυξήσεις και τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό AKSA. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι στις 24 Σεπτεμβρίου θα αποφασίσει το «δικαστήριο» πώς θα ενημερωθεί ο Ταγίπ Ερντογάν για την υπόθεση που κατέθεσε εναντίον του η Αφρίκα, θεωρώντας τον ηθικό αυτουργό για τις επιθέσεις της 22ας Ιανουαρίου.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο Η «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Πού είναι η δικαιοσύνη;» αναφέρεται στις δηλώσεις του προέδρου της συντεχνίας των «δημοσίων υπαλλήλων» KAMU Sen, Μετίν Ατάν, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε γιατί ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα των κτηνοτρόφων, ενώ η «κυβέρνηση» προχώρησε σε περικοπές στους ίδιους. Αλλού αναφέρεται σε εμπρησμό καταστήματος στη βιομηχανική περιοχή Αμμοχώστου που προκάλεσε μεγάλες ζημιές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι χθες έγιναν συλλήψεις τριών ατόμων στην Κερύνεια με την κατηγορία της συμμετοχής στην οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν, αφού προηγήθηκε έρευνα στο σπίτι του ενός.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) έχει τίτλο «Πιο ακριβή είναι η ΤΔΒΚ» και γράφει ότι συγκριτικά με τις ελεύθερες περιοχές και την Τουρκία η τιμή πώλησης των προϊόντων όπως κρέας και ψάρι είναι πιο ψηλή ενώ προβάλλει και πίνακα με τις τιμές προϊόντων. Αναφορά γίνεται και στις καταστροφές που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην Κωνσταντινούπολη με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι και υποστατικά ενώ πολλοί οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους. Αλλού προβάλλει τη σύλληψη τριών ατόμων στην κατεχόμενη Κερύνεια με την κατηγορία ότι είναι μέλη της οργάνωσης ΦΕΤΟ, του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Είμαστε σε αδιέξοδο», αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηματομεσίτες στα κατεχόμενα λόγω της σημαντικής μείωσης στις πωλήσεις των ακινήτων μετά και την κρίση λόγω της τουρκικής λίρας. Προβάλλει τον εμπρησμό σε βιομηχανία στη βιομηχανική περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Αναφορά γίνεται και στις δηλώσεις του Οζντίλ Ναμί, «υπουργού» ενέργειας του ψευδοκράτους σχετικά με τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία στα κατεχόμενα, λέγοντας ότι έγιναν οι συζητήσεις και διαβουλεύσεις με την Τουρκία και αναμένεται από την τουρκική κυβέρνηση η επόμενη κίνηση.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Στην ημερήσια διάταξη η μείωση των τιμών στο γάλα», γράφει ότι θετική είναι η ανταπόκριση από τα οργανωμένα σύνολα και τα εμπλεκόμενα μέρη σχετικά με την ανακοίνωση της «κυβέρνηση» για μείωση στην τιμή πώλησης του γάλατος. Αλλού αναφέρεται στην αύξηση των ανέργων στα κατεχόμενα οι οποίοι σύμφωνα με στοιχεία ανέρχονται στις 8-10 χιλιάδες. Γράφει ακόμα ότι τα μέλη της «συντεχνίας» των εργαζομένων στην «αρχή» ηλεκτρισμού στα κατεχόμενα εξετάζουν το ενδεχόμενο για λήψη απεργιακών μέτρων.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ