Ευ. Βενιζέλος: Το μνημόνιο έχει τελειώσει κατά το θετικό του σκέλος

Στην ανάγκη να αποκτήσει η χώρα ένα ασφαλιστικό σύστημα «που να βγάζει νόημα» στάθηκε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ επεσήμανε ότι το μνημόνιο έχει τελειώσει μόνο κατά το θετικό του σκέλος.

Μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξήγησε ότι το θετικό σκέλος αφορά τον δανεισμό με χαμηλά επιτόκια, αλλά και το γεγονός πως, όσο η χώρα βρισκόταν σε πρόγραμμα, δεν χρειαζόταν να βγει στις αγορές.

Σε ό,τι αφορά το αρνητικό σκέλος το οποίο συνεχίζεται, σημείωσε πως «τώρα έχουμε εποπτεία, δεσμεύσεις, συμπληρωματικό μνημόνιο και στην Αθήνα την τρόικα, από την οποία πρέπει να εγκριθούν τα πάντα, και οι συντάξεις».

«Δεν έχουμε τη δυνατότητα να μπούμε στην τελευταία φάση της ποσοτικής χαλάρωσης, δεν έχουμε το waiver, δεν έχουμε έναν ”θώρακα” απέναντι στις αγορές, οι οποίες βλέπουν το μαξιλάρι που όμως γίνεται ισχνό, αν αρχίσεις να το απομυζάς», συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.

Επανέλαβε, δε, ότι έχουμε ένα διαρκές μνημόνιο χρέους, με τη χώρα να χάνει χρόνο καθώς συζητά το 2018 για πράγματα που συνέβαιναν το 2014.

Ο κ. Βενιζέλος καταλόγισε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πως «έχει μετατραπεί στο απόλυτο delivery boy» και εξέφρασε την εκτίμηση πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει πέρα από τον Μάιο του 2019.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι κοροϊδεύει πληθυσμιακές ομάδες, στις οποίες, όπως πρόσθεσε, υπόσχεται παροχές από την υπερφορολόγηση που μειώνει τις επενδύσεις και ζημιώνει την οικονομία.

Επανερχόμενος στις συντάξεις, είπε πως δεν μπορούμε να συζητούμε για τις περικοπές χωρίς να επικαλούμαστε τον νόμο Κατρούγκαλου.

Σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό, επεσήμανε ότι οι κ.κ. Τσίπρας και Κοτζιάς δέσμευσαν τη χώρα με τη συμφωνία των Πρεσπών.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ