Γιούνκερ: «Ηράκλειες οι προσπάθειες των Ελλήνων, και ας τις υποτιμούν ακόμη κάποιοι»

Με το μήνυμα της αλληλεγγύης άνοιξε την ετήσια ομιλία του για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και με το μήνυμα της ενότητας αποφάσισε να την κλείσει. Με μία συμβολική αναφορά στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προκειμένου να ζητήσει περισσότερο σεβασμό για την εικόνα της Ε.Ε. ως εγγυητή της ειρήνης, και με μία ειδική μνεία στην Ελλάδα και τις «ηράκλειες προσπάθειές της», ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι η Ε.Ε. πρέπει να συνειδητοποιήσει και να αξιοποιήσει τη δύναμή της στην παγκόσμια σκηνή.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η Ελλάδα κατάφερε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα σταθερότητας και να ξανασταθεί στα πόδια της. «Θα πρέπει να χαιρετίσουμε τις ηράκλειες προσπάθειες των Ελλήνων, προσπάθειες τις οποίες κάποιοι Ευρωπαίοι ακόμη συνεχίζουν να υποτιμούν», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ.

«Πάντα υπερασπίστηκα την Ελλάδα, την αξιοπρέπειά της, τον ρόλο της στην Ευρώπη και συγκεκριμένα την παραμονή της στην ευρωζώνη. Αισθάνομαι υπερήφανος γι’ όλα αυτά», τόνισε εξηγώντας ότι τα χειρότερα της οικονομικής κρίσης έχουν περάσει για την Ε.Ε. Ενδεικτικά, ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι από το 2014, οπότε ανέλαβε χρέη προέδρου της Κομισιόν, δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη 12 εκατ. θέσεις εργασίας, «περισσότερες από τους πολίτες του Βελγίου», δήλωσε από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Όταν είμαστε ενωμένοι είμαστε μια υπολογίσιμη δύναμη, μια δύναμη που δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Κάποιοι στην Ευρώπη είναι ικανοποιημένοι με τη συμφωνία στην οποία κατέληξα με τον πρόεδρο Τραμπ. Κάποιοι εξεπλάγησαν», δήλωσε για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι «όποτε η Ευρώπη μιλά ως ένας, μπορούμε να επιβάλουμε τη θέση μας σε άλλους».

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επέλεξε να ανοίξει την ετήσια ομιλία του με μία ιστορική αναφορά. «Το 1914 κατέλαβε εξ απίνης την ήπειρο. Το 1913 ήταν ένα φωτεινό αισιόδοξο έτος... Δεν υποστηρίζω ότι βρισκόμαστε στο χείλος παρόμοιας καταστροφής στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί εγγυητή της ειρήνης, Ας είμαστε ευτυχείς που ζούμε σε μία ειρηνική ήπειρο, σε μία ήπειρο που απολαμβάνει την ειρήνη χάρη στην Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Ας δείξουμε περισσότερο σεβασμό προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ας μη λερώνουμε την εικόνα της. Ας υπερασπισθούμε τον τρόπο ζωής μας. Ας υιοθετήσουμε εκείνο το είδος του παατριωτισμού που δεν κατευθύνεται εναντίον άλλων και ας απορρίψουμε τα εθνικά αντανακλαστικά που επιτίθενται εναντίον άλλων και αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους, αντί να αναζητούν λύσεις που θα μας επιτρέψουν καλύτερη συνύπαρξη».

Ο πυρήνας της ομιλίας του προέδρου της Κομισιόν ωστόσο – όπως είχε από νωρίς διαρρεύσει – είναι η ανάγκη για την Ε.Ε. να γίνει ένας περισσότερο ανεξάρτητος και σημαντικός παγκόσμιος παράγων. «Ναι, είμαστε παγκόσμιοι χρηματοδότες, αλλά πρέπει να γίνουμε και παγκόσμιοι παράγοντες», επεσήμανε. Η Ενωση πρέπει να ξεπεράσει τις διαιρέσεις Βορρά-Νότου, Ανατολής Δύσης και να γίνει περισσότερο ανεξάρτητη στον τομέα της άμυνας, πρόσθεσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

10.000 Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες έως το 2020

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Γιούνκερ δήλωσε ότι θέλει την συγκρότηση μίας δύναμης 10.000 Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων μέχρι το 2020 και πρότεινε μία «νέα συμμαχία» ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αφρική έως το 2020.

«Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για την Ευρώπη του σήμερα. Πρέπει όλοι να αναλάβουμε την ευθύνη για την Ευρώπη του αύριο. Αυτή είναι η ιστορία: τα κοινοβούλια και οι επιτροπές έρχονται και φεύγουν. Η Ευρώπη είναι εδώ για να μείνει. Δεν μπορούμε να είμαστε θεατής, αλλά αρχιτέκτονας του κόσμου του αύριο», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ