Αδήριτη ανάγκη η συμμόρφωση με τις αποφάσεις Διοικητικών Δικαστηρίων, δηλώνει ο Υπ. Δικαιοσύνης

Αδήριτη ανάγκη αποτελεί η ρύθμιση μηχανισμού συμμόρφωσης με τις αποφάσεις των Διοικητικών Δικαστηρίων, που διαπιστώνεται από τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που συζητείται στην Επιτροπή Νομικών και το οποίο στοχεύει στη διαφύλαξη του κράτους δικαίου.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών, ο κ. Νικολάου είπε ότι σήμερα συζητήθηκε μια πρόνοια που αφορά τη δυνατότητα των διοικητικών οργάνων να μπορούν να ζητούν από το Δικαστήριο οδηγίες για τον τρόπο συμμόρφωσης, κάτι που δεν απαντάται σε παρόμοιες νομοθετικές ρυθμίσεις διοικητικών δικαστηρίων σε ευρωπαϊκές χώρες, αλλά στην Κύπρο κρίθηκε απαραίτητο.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι θεσπίζεται ένας νέος μηχανισμός με τον οποίο ο παραπονούμενος που καταφεύγει στο Διοικητικό Δικαστήριο και αποφαίνεται υπέρ του αλλά το διοικητικό όργανο δεν εφαρμόζει την απόφαση που τον δικαιώνει, ο δικαιωθείς θα μπορεί να καταφύγει για δεύτερη φορά στο Διοικητικό Δικαστήριο, ζητώντας εφαρμογή της απόφασης.

Το Διοικητικό Δικαστήριο, είπε ο κ. Νικολάου, θα κρίνει αν η μη συμμόρφωση στην απόφασή του έγινε με δόλο ή όχι και σε περίπτωση δόλου, τα μέλη των διοικητικών οργάνων, θα έχουν προσωπική ποινική ευθύνη.

Στην περίπτωση μη δόλου, εξήγησε, το Διοικητικό Δικαστήριο θα επιβάλλει πρόστιμο, το οποίο θα καταβάλλεται στον παραπονούμενο, είτε από τα ταμεία του κράτους, είτε από τα ταμεία των ημικρατικών ή άλλων οργανισμών.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ