Πεκίνο: Ο προστατευτισμός η κορυφαία απειλή για την παγκόσμια οικονομία

Την απόρριψη του προστατευτισμού ζήτησε ο ανιτπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Χου Τσουνούα, διαμηνύοντας ότι οι μονομερείς ενέργειες συνιστούν «την πιο σοβαρή απειλή» για την παγκόσμια οικονομία.

Η επισήμανσή του έρχεται σε μία περίοδο όξυνσης της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ, αλλά προσπάθειας προσέγγισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που όμως δεν αποκλείεται να συγκροτήσει κοινό μέτωπο κατά του ασιατικού «δράκου» με τους Αμερικανούς. Συμπίπτει δε με την προειδοποίηση του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, ,Μαρκ Κάρνι, ότι η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι η Κίνα.

«Ο προστατευτισμός και τα μονομερή μέτρα ορισμένων χωρών υπονομεύουν βαθύτατα το πολυμερές εμπορικό καθεστώς και συνιστούν τον πιο σοβαρό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία» είπε χαρακτηριστικά ο Χου στο Παγκόσμιο Οικονομικών Φόρουμ για τα Κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας, που λαμβάνει χώρα στο Ανόι.

«Πρέπει να απορρίψουμε ρητά τον προστατευτισμό και τη μονομέρεια, να στηρίξουμε τις πολυμερείς διαπραγματεύσεις και την παγκόσμια οικονομία» πρόσθεσε, λίγες ημέρες μετά την απειλή του Τραμπ ότι θα θέσει σε ισχύ επιπλέον δασμούς σε εισαγωγές ύψους 267 δισ. δολαρίων, πέραν των σχεδιαζόμενων δασμών στις εισαγωγές 200 δισ. δολαρίων.

Η JP Morgan υπολογίζει ότι εάν η Ουάσιγκτον ενεργοποιήσει τελικά τους δασμούς 25% σε όλα τα προϊόντα, που εισάγει από την Κίνα, θα επηρεαστούν περί τα 6 εκατ. θέσεις εργασίας στην Κίνα (υπό την υπόθεση ότι δεν θα ληφθούν κινεζικά αντίμετρα).

Πηγή: naftemporiki.gr

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ