Σύννεφα στη ζήτηση πετρελαίου βλέπει ο ΟΠΕΚ

Οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες δεν συμμερίζονται σε καμία περίπτωση τις ανησυχίες για την προσφορά του πετρελαίου, που έχουν οδηγήσει τις τιμές κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι και έχουν πυροδοτήσει προειδοποιήσεις για περαιτέρω άνοδο έως και τα 100 δολάρια. Παρά τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν και τα επίμονα προβλήματα σε Βενεζουέλα και Λιβύη, ο ΟΠΕΚ φοβάται περισσότερο μία κάμψη της ζήτησης.

Ο οργανισμός των πετρελαιοπαραγωγών κρατών ήδη αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2019. Υπολογίζει ότι θα αυξηθεί μεν, αλλά κατά 1,41 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έναντι εκτίμησης για 1,43 εκατ. βαρέλια τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για τον δεύτερο διαδοχικό μήνα υποβάθμισης των προβλέψεων του ΟΠΕΚ.

Στην καθιερωμένη έκθεσή του για τις συνθήκες στην αγορά πετρελαίου, ο ΟΠΕΚ εκφράζει ανησυχία για την κρίση στις αναδυόμενες αγορές, επισημαίνοντας ότι θα μπορούσε να ανακόψει την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και κατά συνέπεια να πλήξει τη ζήτηση ενέργειας και πρώτων υλών.

Όσον αφορά στην προσφορά, επισημαίνει ότι τον Αύγουστο τα μέλη του την αύξησαν κατά 278.000 βαρέλια ημερησίως, στα 32,56 εκατ. βαρέλια. Εκτιμά ότι δε ότι μέσα στο 2019 θα αυξηθεί και από τις εκτός ΟΠΕΚ χώρες, όπως είναι η Ρωσία και οι ΗΠΑ.

Σήμερα η τιμή του αμερικανικού αργού ενισχύεται σχεδόν 1%, στα 69,9 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αργού τύπου μπρεντ, καταγράφει άνοδο 0,35% στα 79,4 δολάρια το βαρέλι.

Πηγή: naftemporiki.gr

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ