Το νέο γεωστρατηγικό παιχνίδι και η Κύπρος

• Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τα νέα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή

Είναι ξεκάθαρο στον καθένα μας ότι κάτι αλλάζει γεωστρατηγικά στην περιοχή μας. Τα καθημερινά χαστούκια που τρώει ο Ερντογάν από τις ΗΠΑ δεν έχουν τόση μεγάλη σχέση με τη μη αποφυλάκιση του Πάστορα, αλλά με τη φιλορωσική στροφή της Άγκυρας και την αλλαγή προσέγγισης της διακυβέρνησης Τραμπ για την περιοχή μας.

Φαίνεται ότι οι Αμερικανοί έχουν αφαιρέσει την Τουρκία από το τόξο των στενών συμμάχων και συνεργατών τους στην περιοχή. Στο κάδρο της νέας συμμαχίας ελέγχου της ΝΑ Μεσογείου φαίνεται ότι εντάσσουν την Ιταλία, την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Αυτές φαίνεται ότι είναι οι χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ επέλεξαν να κατοχυρώσουν ή και να ενισχύσουν τα συμφέροντα τους στην περιοχή.

Αυτή η εξέλιξη έχει τεράστια σημασία για εμάς, αλλά και για την Ελλάδα. Για πρώτη φορά μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο, οι ΗΠΑ «κάνουν παιχνίδι» στην περιοχή μας, χωρίς την Τουρκία. Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, προωθούν σχεδιασμούς γεωστρατηγικής σημασίας, που δεν περιλαμβάνουν την Άγκυρα.

Αυτό σημαίνει ότι Κύπρος και Ελλάδα θα έχουν αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή. Ήδη, στην Αθήνα κυκλοφορούν πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ συζητούν με την κυβέρνηση Τσίπρα την δημιουργία ακόμα τριών στρατιωτικών βάσεων, ενώ δεν πέρασε από κανέναν απαρατήρητη η οικονομική σύζευξη ΗΠΑ – Ελλάδας με άξονα τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Τα όσα είπαν οι αμερικανοί αρμόδιοι στη Θεσσαλονίκη είναι ενδεικτικά του εύκρατου κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών.

Το ίδιο περίπου ισχύει και για την Κύπρο. Ο έντονος τρόπος που οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τελευταία τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου, δείχνει ότι κάτι άλλαξε. Και αυτό το κάτι δεν είναι τίποτε άλλο από τον εντοπισμό φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και από την ανάγκη που έχουν οι ΗΠΑ τη γεωστρατηγική θέση της χώρας μας στα νέα σενάρια τους.

Η ισχυροποίηση της θέσης της Ρωσίας στη Συρία και η ταυτόχρονη στροφή του Ερντογάν προς τη Μόσχα, ανάγκασαν τους αμερικανούς να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις ελέγχου της περιοχής και του φυσικού της πλούτου.

Αν και τα νέα δεδομένα τώρα ξετυλίγονται μπροστά μας, μπορούμε να πούμε ότι Κύπρος και Ελλάδα έχουν μια χρυσή ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις ανάγκες των ΗΠΑ. Χωρίς να χαλάμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία μπορούμε να αξιοποιήσουμε το νέο περιβάλλον για το κυπριακό, για τα ενεργειακά και για την οικονομία.

Και στους τρεις τομείς, τόσο εμείς, όσο και η Ελλάδα, έχουμε ανάγκη την αμερικανική υποστήριξη. Και στα τρία θέματα μπορούμε να κερδίσουμε πόντους, λόγω της απρόβλεπτης συγκυρίας.

Και επειδή στην πολιτική, τα πάντα ρει (όπως λέει και ο Ηράκλειτος) θα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, έξυπνα και αποφασιστικά, γιατί δεν ξέρουμε για πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτό το ευνοϊκό περιβάλλον. Μπορεί αύριο ο Ερντογάν υπό το βάρος της κατάρρευσης της οικονομίας του να υπαναχωρήσει στις απαιτήσεις των ΗΠΑ και να ξαναγίνει το «καλό παιδί» της Δύσης και ο χωροφύλακας της περιοχής.

Όπως και να ‘χει, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο τοπίο γεωστρατηγικής ανακατάταξης συμφερόντων και αυτό θα πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Δεν γνωρίζουμε κατά πόσον πέραν της εμπλοκής τους στα ενεργειακά, οι ΗΠΑ ζήτησαν οτιδήποτε άλλο από τη Λευκωσία. Όμως, στη δύσκολη κατάσταση που είμαστε στο κυπριακό και στην άμεση ανάγκη μας για αξιοποίηση του φυσικού αερίου, θα πρέπει να συνεργαστούμε με τις ΗΠΑ. Διότι κακά τα ψέματα έχουμε ανάγκη όχι μόνο τις ΗΠΑ, αλλά και το Ισραήλ και την Αίγυπτο (για την Ελλάδα δεν τίθεται θέμα).

Από τη στιγμή, λοιπόν που όλες οι χώρες που έχουμε ανάγκη έχουν συστρατευθεί μεταξύ τους, η μικρή και αδύναμη Κύπρος δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα.

Τέτοιες πολιτικές, του επιτήδειου ουδετέρου, τις κάναμε στο παρελθόν και το πληρώσαμε πολύ ακριβά.

Τώρα, όμως, δεν έχουμε άλλα περιθώρια για λάθη, παραλείψεις και κοντόφθαλμες ομφαλοσκοπήσεις…

Ιωσήφ Ιωσήφ

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ