Η κρίση στην Τουρκία και οι τουρκοκύπριοι

• Η πλήρης εξάρτηση από την Άγκυρα θα πρέπει να τους προβληματίσει για να πάρουν αποφάσεις

Έχουν λεχθεί και έχουν γραφτεί πολλά για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης της Τουρκίας πάνω στα κατεχόμενα. Οι περισσότερες προσεγγίσεις περιγράφουν την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι τουρκοκύπριοι καθώς και τις αντιδράσεις που σημειώνονται από ομάδες εργαζομένων.

Όμως, νομίζουμε ότι η ουσία του θέματος δεν είναι πως και πόσο επηρεάζονται οι τουρκοκύπριοι, αλλά γιατί επηρεάζονται και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό ; Η απάντηση σ ’αυτό το ερώτημα είναι πολύ απλή και αφορά το γεγονός ότι οι τουρκοκύπριοι επηρεάζονται σε καταλυτικό βαθμό, γιατί δεν έχουν δική τους οικονομία. Η πλήρης οικονομική (μαζί με την πολιτική, στρατιωτική και άλλη) εξάρτηση που έχουν τα κατεχόμενα ή καλύτερα το ψευδοκράτος από την Άγκυρα είναι τέτοια που δεν μπορεί παρά να επηρεάζεται με ότι συμβαίνει στην Τουρκία.

Η προσπάθεια του ψευδοκράτους να λάβει κάποια δικά του μέτρα για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της τουρκικής κρίσης έπεσε στο κενό, γιατί οι μηχανισμοί αντίστασης ή ανεξάρτητων πολιτικών είναι ανύπαρκτοι. Το ψευδοκράτος πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά εξαρτάται πλήρως από την Άγκυρα και αυτό θα πρέπει πρώτα να γίνει καλά κατανοητόν από τους ίδιους τους τουρκοκύπριους. Αν νομίζουν ότι μπορούν να ξεφύγουν από τις ντιρεκτίβες και τις εντολές της Άγκυρας κάνουν μεγάλο λάθος. Αν πιστεύουν ότι είναι χωριστή οντότητα από την Τουρκία, κοροϊδεύουν τους εαυτούς τους.

Ο μόνος τρόπος για να απεγκλωβιστούν από τις λαβίδες της Άγκυρας και να απολαύσουν ένα καλύτερο επίπεδο ζωής είναι να στραφούν προς την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία με την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να τους βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους και να τους δώσει ευκαιρίες για έναν καλύτερο μέλλον.

Κατανοούμε ότι αυτό που τους προτείνουμε είναι δύσκολο, αφού ούτε γι’ αυτό μπορούν να αποφασίσουν οι ίδιοι. Όμως, δεν γίνεται να τα έχουν όλα δικά τους. Δεν είναι δυνατόν να επιζητούν τη δήθεν «ασφάλεια» που τους προσφέρει η κατοχική Τουρκία και ταυτόχρονα να θέλουν και την νομική θαλπωρή της Κυπριακής Δημοκρατίας και την οικονομική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα πρέπει να διαλέξουν το δρόμο που πιστεύουν ότι μπορεί να τους διασφαλίσει ένα καλύτερο αύριο.

Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι η οικονομική κρίση και οι σημερινές δυσκολίες των τουρκοκυπρίων αποτελούν μια ευκαιρία για περισυλλογή και προβληματισμό. Είναι μια συγκυρία που μπορεί να τους βοηθήσει να αποφασίσουν τι θέλουν για το μέλλον τους.

Άρα, αν οι τουρκοκύπριοι επιθυμούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους και μια πραγματικά σωστή λύση που θα τους φέρει πιο κοντά μας, οφείλουν να πάρουν σοβαρές αποφάσεις.

Επιβάλλεται να συζητήσουν πρώτα με τους εαυτούς τους τι θέλουν και ύστερα να αποφασίσουν. Η περίοδος που μπορούσαν να το παίζουν σε δύο ή περισσότερα ταμπλό και να επιβίωναν φαίνεται ότι έχει τελειώσει. Τώρα, θα πρέπει να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους.

Ευτυχώς ή δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι τουρκοκύπριοι σήμερα πληρώνουν ακριβά το τίμημα της ανοχής τους στην πολιτική, οικονομική και στρατιωτική εξάρτησης τους από την Τουρκία. Χωρίς να λέμε ότι είναι εύκολο, θα πρέπει να προσπαθήσουν να αλλάξουν την τύχη τους...

ΙΩΣΗΦ ΙΩΣΗΦ

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ