Το αλληλοφάγωμα και ο δημόσιος βίος

Τον τελευταίο καιρό αυξήθηκαν τα κρούσματα προσωπικών επιθέσεων μεταξύ πολιτικών προσώπων, αξιωματούχων του κράτους και άλλων προβεβλημένων παραγόντων της δημόσιας ζωής. Το φαινόμενο έχει προσλάβει τέτοιες διαστάσεις που επί καθημερινής βάσης και για όποιο θέμα εγερθεί, παρατηρούμε προσωπικές αλληλοκατηγορίες, δημόσιες κόντρες και διαπροσωπικές συγκρούσεις.

Θεωρούμε ότι αυτό το αλληλοφάγωμα δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά. Πέραν των επικοινωνιακών πόντων (που κάποιοι νομίζουν ότι κερδίζουν), δεν υπάρχει καμία ουσία σ ’αυτό το θέαμα. Αντίθετα, ο πολίτης που παρακολουθεί την ανθρωποφαγία από τις οθόνες της τηλεόρασης του, το μόνο που κάνει είναι να απαξιώνει τους θεσμούς και αυτούς που τους εκπροσωπούν.

Πιστεύουμε ότι σε όλα τα επίπεδα θα πρέπει να σταματήσει αυτή η νοοτροπία. Υπάρχουν πιο εποικοδομητικοί τρόποι για να προωθήσει κάποιος τις απόψεις και θέσεις του. Υπάρχει και ο ξεχασμένος πολιτικός πολιτισμός που τον έγραψαν όλοι στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.

Είναι καιρός, λοιπόν, τα δημόσια πρόσωπα σε όποιο επίπεδο και αν βρίσκονται να αλλάξουν ρότα και να βρουν άλλους τρόπους για να κτυπήσουν τους αντιπάλους τους. Οι προσωπικές επιθέσεις, οι συκοφαντίες και οι διαρροές το μόνο που καταφέρνουν είναι να δηλητηριάζουν το κλίμα και να απαξιώνουν τους πάντες και τα πάντα.

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ