Το σκληρό πόκερ για την ενέργεια

Πως διαμορφώνονται τα δεδομένα σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία

Μετά τη γενική διαπίστωση ότι στο κυπριακό δεν πρόκειται να υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις, το ενδιαφέρον φαίνεται να επικεντρώνεται στα ενεργειακά.

Τόσο η Κύπρος, όσο και άλλοι εμπλεκόμενοι στην περιοχή, φαίνεται ότι στρέφουν τα βλέμματα τους στις ενεργειακές εξελίξεις της Ανατολικής Μεσογείου.

Εμείς, όπως τουλάχιστον δηλώνεται από επίσημα χείλη γνωρίζουμε τις κινήσεις μας και τα επόμενα βήματα μας. Έχουμε υποτίθεται ξεκάθαρη ατζέντα, σε συνεργασία προφανώς με την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τις εταιρείες ενέργειας που εμπλέκονται στην κυπριακή ΑΟΖ. Ξέρουμε τι σχεδιάζουμε και κυρίως τι μπορούμε να κάνουμε.

Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία φαίνεται ότι προσπαθεί να μπει στο ενεργειακό παιχνίδι της περιοχής, είτε εμποδίζοντας τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, είτε επικαλούμενη τα δήθεν δικαιώματα των τουρκοκυπρίων στο φυσικό αέριο, είτε εξαγγέλλοντας δικές της έρευνες στη Μεσόγειο. Κάθε μέρα βγαίνει και ένας τούρκος αξιωματούχος και κάνει προκλητικές δηλώσεις για τα ενεργειακά.

Με βάση τα πιο πάνω γίνεται φανερόν ότι οδεύουμε σε μια κρίσιμη περίοδο από τώρα μέχρι τουλάχιστον τον ερχόμενο Δεκέμβριο που θα τρυπήσει η Exxon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ. Με άλλα λόγια, η στασιμότητα στο κυπριακό, σε συνδυασμό τις αντιδράσεις της Άγκυρας στους ενεργειακούς σχεδιασμούς μας, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Η Κύπρος δεν μπορεί να κάνει πίσω στις έρευνες φυσικού αερίου, διότι πέραν των συμβάσεων που υπέγραψε με διεθνείς κολοσσούς, πρέπει να προστατεύσει και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στη θαλάσσια περιοχή της. Η Τουρκία από την άλλη, αισθανόμενη ότι έμεινε εκτός νυμφώνος από το ενεργειακό παιχνίδι της περιοχής, προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποκτήσει λόγο και ρόλο.

Αυτή τη στιγμή κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει, όμως φαίνεται ότι θα περάσουμε από συμπληγάδες έντασης και ίσως οξύτητας.

Η δική μας πλευρά, με εφόδια τα συμφέροντα των διεθνών εταιρειών, τη διαφαινόμενη στήριξη των ΗΠΑ και άλλων χωρών καθώς και τις διμερείς, τριμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες με γειτονικά κράτη (Ελλάδα, Ισραήλ, Αίγυπτο, κλπ.) θα πρέπει να διαχειριστεί την κατάσταση, χωρίς αρνητικές συνέπειες για την Κύπρο. Είναι ανάγκη να υλοποιήσει το ενεργειακό μας πρόγραμμα, χωρίς να μπει στη λογική της Τουρκίας, η οποία καθημερινά αναζητά ευκαιρίες και αφορμές για να χαλάσει τις ισορροπίες που δημιουργήθηκαν.

Με ψυχραιμία, σωστές κινήσεις και στρατηγικό σχέδιο θα πρέπει να εξέλθουμε κερδισμένοι απ’ αυτή τη νέα μάχη που δίνουμε για προώθηση των συμφερόντων της Κύπρου. Όπως όλοι θυμόμαστε, στην ίδια περίπου θέση, βρεθήκαμε όταν η Κύπρος προσπαθούσε να μπει στην Ε. Ένωση και η Τουρκία με τον Ντενκτάς απειλούσαν μέχρι και με πόλεμο, επειδή δήθεν δεν ρωτήσαμε και τους τουρκοκύπριους για την ένταξη.

Τώρα, οι Τουρκοκύπριοι, όχι μόνο είναι υπερ της ένταξης, αλλά απολαμβάνουν και πολλά δικαιώματα, όπως την ελεύθερη διακίνηση στις χώρες της Ε.Ε., τις διάφορες χρηματοδοτήσεις, ενώ διεκδικούν και θέση ευρωβουλευτών.

Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι η Κύπρος βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες και κρίσιμες αποφάσεις για την ενέργεια, αλλά αν τα καταφέρει, τότε ολόκληρος ο πληθυσμός του νησιού θα απολαύσει θα θετικά από την εξόρυξη και εμπορία του φυσικού αερίου.

Αυτό πρέπει να το έχουν υπόψη τους και οι τουρκοκύπριοι, αλλά κι εμείς να το επεξηγήσουμε τόσο στους τουρκοκύπριους, όσο και στη διεθνή κοινότητα.

Ιωσήφ Ιωσήφ

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ