ΥΠΕΞ: Σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις για επανέναρξη των συνομιλιών

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε χθες το βράδυ πως επειδή γνωρίζει τις διεργασίες που γίνονταν (στο κυπριακό) και το πώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κινήθηκε προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, ευελπιστεί ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις που θα δημιουργούν κάποια θετικά δεδομένα προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών.

Οι δηλώσεις του κ. Χριστοδουλίδη έγιναν σε εκδήλωση του Δήμου Μόρφου, στη Λεμεσό, με τον ίδιο να σημειώνει πως αυτή είναι η δική του εκτίμηση, μιλώντας και με ξένους και με τα Η.Ε, είπε, ενώ επανέλαβε τη θέση ότι δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή από το να επαναρχίσει ο διάλογος και μέσα στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Η.Ε, των αρχών και αξιών της ΕΕ, έτσι ώστε να ανατραπεί αυτή η κατάσταση που επικρατεί σήμερα και "που σε καμία απολύτως περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού".

Ο Υπουργός των Εξωτερικών, ανέφερε επίσης πως η Κυβέρνηση, από το 2013, εργάστηκε, μέσα από την εξωτερική της πολιτική, για να αναδείξει το ρόλο και τη σημασία της Κύπρου στην περιοχή, όπως επίσης σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Σημείωσε δε πως η Τουρκία θα προχωρήσει σε επίλυση του Κυπριακού μόνο αν νιώσει ότι έχει οφέλη από τη λύση ή/και ότι έχει κόστος από τη συνέχιση της παρούσας κατάστασης πραγμάτων, ο ΥΠΕΞ υπέδειξε πως η Κυβέρνηση ενισχύει σήμερα τις προσπάθειες της σε διεθνές επίπεδο για να στείλει και μηνύματα προς την τουρκική κυβέρνηση.

Υπογραμμίζοντας ακόμη πως ήταν μέσα σε αυτό το πλαίσιο της εξωτερικής μας πολιτικής "που στάλθηκαν πολύ συγκεκριμένα μηνύματα προς την Τουρκία και κατά τη διάρκεια της τελευταίας διαπραγματευτικής διαδικασίας, που διήρκησε δυόμιση χρόνια και τερματίστηκε στο Κραν Μοντανά", ενώ τόνισε πως για πρώτη φορά επιτεύχθηκαν σημαντικότατες συγκλίσεις και "φτάσαμε κοντά στη λύση όσο ποτέ προηγουμένως". Σήμερα, συνέχισε, "επειδή εμείς θεωρούμε πως πρέπει να επαναρχίσει ο διάλογος", ο ΠτΔ έθεσε στο Εθνικό Συμβούλιο κάποιες ιδέες, ως τροφή προς σκέψη, σε σχέση με την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε, ώστε ν` ανατραπεί το απαράδεκτο status quo.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ