Οι μεγάλες ευθύνες όλων για ένα σωστό ΓεΣΥ

• Να μπουν τα βέλη στα θηκάρια
και να εργαστούμε εποικοδομητικά

Για μια ακόμα φορά το ΓεΣΥ προκαλεί αναταράξεις. Ο νέος Υπουργός Υγείας αντιγράφοντας περίπου τις πρακτικές του προκατόχου του βγήκε δημόσια και κατηγόρησε τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα λέγοντας ότι «είναι λυπηρό ότι οι συγκεκριμένοι κύκλοι θέτουν τα δικά τους προσωπικά και οικονομικά συμφέροντα υπεράνω της υγείας των Κύπριων πολιτών».

Όπως αντιλαμβάνεστε, η κατηγορία του Υπουργού είναι πολύ βαριά και πλήττει δημόσια την επαγγελματικότητα και το λειτούργημα των γιατρών. Εμείς δεν γνωρίζουμε τι πληροφορίες ή τι στοιχεία κατέχει ο Υπουργός για να κάνει αυτή τη δήλωση.

Όμως, αντιλαμβανόμαστε ότι η αντίδραση αυτή έχει να κάνει με τις ενστάσεις, τις αντιρρήσεις και τις επιφυλάξεις πολλών γιατρών του ιδιωτικού τομέα για να ενταχθούν στο ΓεΣΥ.

Όμως, αυτές οι αντιδράσεις δεν θα αρθούν με δημόσιες καταγγελίες και αφορισμούς. Οι όποιες, δικαιολογημένες ή όχι ενστάσεις των γιατρών ή άλλων εμπλεκομένων φορέων, θα ξεπεραστούν με εποικοδομητικό διάλογο και σωστή ενημέρωση.

Από την πλευρά τους οι γιατροί θα πρέπει να αντιληφθούν ότι το θέμα της εφαρμογής του ΓεΣΥ έχει κριθεί. Το νέο σχέδιο υγείας θα τεθεί σε εφαρμογή, με βάση τη σχετική νομοθεσία που ενέκρινε η Βουλή. Άρα, οι όποιες απόψεις τους θα πρέπει να επικεντρωθούν στο πως θα εφαρμοστεί καλύτερα για να εξυπηρετηθεί η δημόσια υγεία κι όχι πως θα ναυαγήσει. Οι γιατροί θα πρέπει να αντιληφθούν ότι το ΓεΣΥ μπήκε στη ρότα και δεν υπάρχει επιστροφή.

Επί της ουσίας τώρα, οφείλουμε να πούμε ότι είναι λυπηρό μετά από τόσο καιρό και τόσες συζητήσεις να μη έχει βρεθεί ακόμα κοινός τόπος συνεννόησης μεταξύ των εμπλεκομένων. Πορευόμαστε στη μεγαλύτερη και σημαντικότερη μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στην Κύπρο στον τομέα της υγείας και ακόμα διαφωνούμε επί της αρχής του ΓεΣΥ. Αυτό, είναι πρωτοφανές και δεν αποκλείεται να επηρεάσει τη σωστή και αποδοτική εφαρμογή του συστήματος. Η συναίνεση όλων των εμπλεκομένων θα έπρεπε να είχε εξασφαλιστεί από καιρό πριν κι όχι στο παραπέντε της υιοθέτησης του νέου συστήματος να παρουσιάζουμε αυτή την εικόνα.

Εμείς, πιστεύουμε ότι το βασικό θέμα που θα προκαλεί συνεχώς συζήτηση και γκρίνιες είναι οι συνεισφορές των πολιτών. Στο τομέα αυτό θα υπάρξουν παράπονα καθώς τόσο οι επιχειρήσεις, όσο και οι πολίτες θα υποχρεωθούν να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη. Ίσως, η πρόταση που τέθηκε από διάφορους φορείς για κάποιες ελαφρύνσεις να αποτελεί μια λύση.

Ακόμα, επισημαίνουμε την ανάγκη να προχωρήσει τάχιστα και η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Αυτή η πτυχή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Αν λοιπόν, επιδιώκουμε μια σωστή και αποδοτική εφαρμογή του ΓεΣΥ προς όφελος των ασθενών και της δημόσιας υγείας θα πρέπει να συνεχίσουμε το διάλογο και την ενημέρωση των εμπλεκομένων φορέων, να κατεβάσουμε τους τόνους των διαφωνιών και της αντιπαράθεσης και να εργαστούμε όλοι εποικοδομητικά για της εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Ουαί και αλίμονο, αν αποτύχει αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση. Αδυνατούμε να προσμετρήσουμε τις επιπτώσεις μιας τυχόν αποτυχίας του ΓεΣΥ. Δεν μπορούμε να φανταστούμε την αναπουμπούλα στο χώρο της υγείας από τυχόν κακή, ημιτελή ή μη αποδοτική εφαρμογή του ΓεΣΥ. Γι’ αυτό, όλοι ας αναλάβουν τις μεγάλες ευθύνες τους…


Ιωσήφ Ιωσήφ

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ