Κάνουμε τους «ξερόλες» λόγω συμφερόντων

 

  • Δεν μπορεί για κάθε προωθούμενη αλλαγή, να… γίνεται πόλεμος

Μέχρι τώρα οι κύπριοι φημιζόμασταν για το επιχειρηματικό δαιμόνιο μας και για το υψηλό μορφωτικό επίπεδο μας. Τα προσόντα αυτά, μας βοήθησαν να πετύχουμε το οικονομικό θαύμα μετά την τουρκική εισβολή και αν θέλετε να ξεπεράσουμε γρήγορα την πρόσφατη οικονομική κρίση.

Τώρα, τελευταία, όμως τείνουμε να χάσουμε αυτά τα προσόντα μας και να αποκτήσουμε άλλα που δεν είναι και τόσο καλά.

Αναφερόμαστε στις αντιδράσεις που προκαλούνται όταν η κυβέρνηση προσπαθεί να εισαγάγει νέους θεσμούς ή να μεταρρυθμίσει τομείς που όζουν αναχρονισμού. Τα πρόσφατα παραδείγματα στην παιδεία, στην υγεία με το ΓεΣΥ, στα λιμάνια και αλλού δείχνουν ότι έχουμε μετατραπεί σε «ξερόλες», δηλαδή σε άτομα που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα. 

Και δεν φτάνει που παρουσιάζουμε αυτό το επικίνδυνο φαινόμενο, έχουμε και ισχυρές απόψεις που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση ή διόρθωση.

Το πρόβλημα, όμως, φαίνεται ότι δεν έχει να κάνει τόσο με τη ξεροκεφαλιά μας, αλλά με τα στενά συμφέροντα μας. Μόλις, προσπαθήσουμε να αλλάξουμε κάτι που ενδέχεται να επηρεάσει τα μικροσυμφέροντα ή τα λεγόμενα «κεκτημένα» μας… πιάνουμε τα όπλα!

Επιτέλους, πρέπει να κατανοήσουμε ότι το κράτος και οι θεσμοί του χρήζουν αναμόρφωσης και εκσυγχρονισμού. Βρισκόμαστε στο 2018, και έχουμε θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του 1960. Ο πλανήτης χορεύει στη ψηφιακή εποχή και εμείς ακόμα πολεμούμε με τα χαρτιά και τις σφραγίδες!

Σίγουρα, οι αλλαγές που γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται επηρεάζουν κάποιων τα συμφέροντα. Αυτό είναι αναπόφευκτο. Και η έγχρωμη τηλεόραση όταν ήρθε επηρέασε όσους επένδυσαν στη μαυρόασπρη. Έπρεπε να μείνουμε στη μαυρόασπρη τηλεόραση;

Από την άλλη δεν ισχυριζόμαστε ότι οι κυβερνήσεις έχουν το αλάθητο του Πάπα. Όμως, πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται είναι προς την ορθή κατεύθυνση και στοχεύουν να καλύψουν τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας. Αν δεν τις υιοθετήσουμε θα μείνουμε πίσω και θα χάσουμε το τρένο της προόδου και της ανάπτυξης.

Γι’ αυτό, λέμε ότι οι διάφοροι που αντιδρούν σε όλα, καλά κάνουν να εκφράζουν τις απόψεις τους, αλλά δεν είναι ανάγκη να μπαίνουν τροχοπέδη σε κάθε αλλαγή και μεταρρύθμιση.

Σήμερα, είναι οι μεταρρυθμίσεις στη παιδεία ή το ΓεΣΥ, αύριο θα είναι κάτι άλλο. Δεν χρειάζονται όλες αυτές οι αντιδράσεις. Είτε θα αποφασίσουμε ως κράτος και ως κοινωνία να πάμε μπροστά, είτε θα ανακυκλωνόμαστε στα ίδια και στα ίδια και θα μείνουμε πίσω.

Λόγω αυτής της νοοτροπίας μας δημιουργούνται και τα προβλήματα της γραφειοκρατίας, των στρεβλώσεων και των δυσλειτουργιών του κράτους. Λόγω αυτών των φαινομένων ο πολίτης δεν έχει σήμερα την εξυπηρέτηση που πρέπει.

Γι’ αυτό νοσούν η παιδεία, η υγεία, η οικονομία. Γι’ αυτό οι υπηρεσίες του κράτους μας δεν είναι ευέλικτες, σύγχρονες και παραγωγικές.

Αν δούμε λίγο έξω από τον μικρόκοσμο μας θα αντιληφθούμε πόσο πίσω είμαστε. Τα στοιχεία της χαμηλής ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας μας είναι κάποιοι ενδεικτικοί δείκτες. Αν πάμε στους δείκτες της τεχνολογικής υποδομής και της καινοτομίας θα δούμε ότι είμαστε από τους ουραγούς της Ευρώπης.

Συμπερασματικά, λοιπόν, ας σταματήσουμε να κάνουμε τους ξερόλες και ας δούμε τη μεγάλη εικόνα. Αυτό είναι σήμερα το ζητούμενο για όλους μας…

 

 

Ιωσήφ Ιωσήφ  

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ