Χατζηγιάννης: Οι Ευρωπαίοι πίεζαν το κράτος μέσω του Συνεργατισμού

Επειδή η Συνεργατική ήταν μια κρατική τράπεζα, ήταν και ένας τρόπος για τους επόπτες να πιέζουν το κράτος για ευρύτερα θέματα, όπως το θέμα της νομοθεσίας των εκποιήσεων, όπως ανέφερε ο πρώην Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας Νικόλας Χατζηγιάννης, κατά τη δεύτερη μέρα κατάθεσής τους ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τα αίτια κατάρρευσης του Συνεργατισμού.

Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπήρχε ΄αλλεργία' στην κρατική ιδιότητα της τράπεζας και η ίδια η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανέφερε το θέμα των πολιτικών παρεμβάσεων. Η λύση, όπως είπε, θα ήταν η επίτευξη στόχων για Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) και η όσο πιο γρήγορη ιδιωτικοποίηση για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Όπως είπε πάντα υπήρχε αυτή η καχυποψία λόγω της κρατικής οντότητας και επειδή η τράπεζα ήταν κρατική ήταν ο τρόπος να ασκηθούν πιέσεις στο κράτος για ευρύτερα θέματα όπως το θέμα των εκποιήσεων, μέσω Συνεργατισμού.

Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε επίσης ότι η θέση της τράπεζας είναι ότι οι υπολογισμοί του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ) μετά τον επιτόπιο έλεγχο του 2018 ήταν λάθος, αφού οι θέσεις τους ήταν υποκειμενικές.

Ο κ. Χατζηγιάννης ερωτήθηκε επίσης από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Γεώργιο Αρέστη, γιατί σε ερωτηματολόγιο αξιολόγησης της καταλληλότητάς του μέλους πιστωτικού ιδρύματος στην απάντηση κατά πόσο αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας για θέματα που σχετίζονται με την παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών απάντησε αρνητικά, δεδομένων των δύο πειθαρχικών διαδικασιών που υπήρχαν εναντίον του όταν εργαζόταν στην πρώην Λαϊκή και την Τράπεζα Κύπρου.

Ο κ. Χατζηγιάννης απάντησε ότι απάντησε αρνητικά επειδή δεν θεωρεί ότι όταν εργαζόταν στην Λαϊκή και στην Τράπεζα Κύπρου παρείχε ο ίδιος χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, αλλά ότι ο οργανισμός στον οποίο εργαζόταν παρείχε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

«Είναι θέμα ερμηνείας», όπως είπε, απατώντας σε επίμονες υποδείξεις του κ. Αρέστη ότι το να εργάζεται σε τράπεζα είναι παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Κάποιος που προσδοκούσε, είπε ο κ. Αρέστη, να είναι πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής μιας υπό κρίση τράπεζας θα έπρεπε να μπορούσε να αντιληφθεί τι σημαίνει ο όρος χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και να μην χρειαστεί να καταφύγουμε σε φιλολογική ερμηνεία του όρου.

Σ.Σ. Θα ακολουθήσει ολοκληρωμένη είδηση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Προηγούμενη ενημέρωση

Συνεχίζεται η κατάθεση του πρώην Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, Νικόλα Χατζηγιάννη ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπή για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος, στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξένια.


Με ένταση και υποβολές η πρώτη κατάθεση Νικόλα Χατζηγιάννη
Στις προθέσεις του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για πώληση του Συνεργατισμού παρέπεμψε στη χθεσινή του πρώτη κατάθεση ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την Κατάρρευση του Συνεργατισμού, ο πρώην Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας, Νικόλας Χατζηγιάννης.

Ερωτηθείς από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Γιώργο Αρέστη, εάν συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αυτούς που πιστεύουν ότι ο SSM επιδίωκε κλείσιμο του Συνεργατισμού, ο κύριος Χατζηγιάννης απάντησε ότι οι ευρωπαίοι επόπτες άλλαξαν το Δεκέμβριο του 2017 τις παραμέτρους την ώρα που ο Συνεργατισμός είχε επιτύχει τους στόχους που του είχαν θέσει .

«Η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα για το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2015 πέτυχε τους στόχους αναδιάρθρωσης κατά 115%. ʼρα κάναμε €1,5 δισ. αναδιαρθρώσεις. Το 2016 πετύχαμε το 95% του στόχου κάνοντας περίπου €1,2 δισ. αναδιαρθρώσεις. ʼρα η τράπεζα έπιανε τους στόχους της το 2017. Ωστόσο, το Δεκέμβριο του 2017, οι ευρωπαίοι επόπτες μηδένισαν εντελώς την αξία των εξασφαλίσεων για πρώτες κατοικίες.»

Στη χθεσινή ακρόαση αναδείχθηκε παράλληλα ο συσχετισμός μεταξύ κομμάτων και Συνεργατισμού

«Ο μόνος από τους εννέα που διοριστήκαμε τότε στην Επιτροπεία της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας που δεν ανήκε σε κάποιο κόμμα ήταν ο κύριος Γιώργος Χατζηνικόλας.» είπε.

Έσπευσε ωστόσο να ξεκαθαρίσει ότι η επιτροπεία ενεργούσε με γνώμονα το καλό του Συνεργατισμού και όχι τις κομματικές πεποιθήσεις. Στη χθεσινή ακρόαση κυριάρχησαν οι έντονες τοποθετήσεις και υποβολές προς τον μάρτυρα από τον Πρόεδρο της Επιτροπής.

Ο Γιώργος Αρέστη απηύθυνε σε έντονο ύφος, ερωτήματα που άπτονταν τόσο της αγοράς αυτοκινήτου και της κατάληψης του κύριου Χατζηγιάννη του γενικού διευθυντή ενώ ήταν πρόεδρος της Επιτροπείας, όσο και για τις αποχωρήσεις του Μάριου Κληρίδη και Τάκη Ταουσιάνη από το Συνεργατισμό.

Ερωτήματα τέθηκαν και για τις σχέσεις του Νικόλα Χατζηγιάννη με τον Υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη.

Όπως είπε ο κύριος Χατζηγιάννης «Η φιλική μου σχέση με τον Υπουργό Οικονομικών έχει δαιμονοποιηθεί από κάποια δημοσιεύματα. Έχουν γραφτεί τόσα πολλά πράγματα που η φιλία μας έχει αποτελέσει βαρίδι και για τους δύο. Τον γνώρισα όταν ήμουν στο πανεπιστήμιο. Ήμασταν και στο ίδιο σχολείο αλλά δεν τον γνώριζα διότι ήταν πιο μικρός και πολύ ήσυχος. Επανασυνδέθηκα με τον κύριο Γεωργιάδη το 2008 όταν επαναπατρίστηκα στην Κύπρο.»

Ο κύριος Χατζηγιάννης επισήμανε ότι το κοινό που έχει με τον Χάρη Γεωργιάδη είναι ότι και οι δύο προέρχονται από το ΔΗΣΥ , απέρριψε ωστόσο κατηγορηματικά ότι ο Υπουργός Οικονομικών διαδραμάτησε ρόλο στον διορισμό του στην Επιτροπεία, συμπληρώνοντας ότι εξ όσων γνώριζε, δεν συνέβαλε ο Υπουργός Οικονομικών στο διορισμό του.

Ο πρώην Γενικός Διευθυντής του Συνεργατισμού, ο οποίος θα συνεχίσει να καταθέτει ενώπιον της Ερευνητικής αύριο, δήλωσε ότι η αντιμισθία του ανά έτος για τη θέση που κατείχε μέχρι πρότινος ανερχόταν στις 200,000 ευρώ. chatzigiannis

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ