Στράουχ: Δεν χρειάζεται βιασύνη με τις αγορές

Η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές εφόσον συνεχίσει να εφαρμόζει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Ρολφ Στράουχ, τονίζοντας ωστόσο η χώρα δεν χρειάζεται να βιαστεί, καθώς διαθέτει το «μαξιλάρι» ρευστότητας.

Μιλώντας στο κυπριακό περιοδικό «Πολίτης», ο κ. Στράουχ επεσήμανε ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) «τρέχει» την κατάλληλη στρατηγική για να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές. Όπως πρόσθεσε, το «μαξιλάρι» ρευστότητας προσφέρει άνεση στους επενδυτές, δίνοντας παράλληλα στην Αθήνα τη δυνατότητα να απευθυνθεί στις αγορές την κατάλληλη στιγμή.

Ερωτηθείς αν το «μαξιλάρι» ρευστότητας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη των τραπεζών, επεσήμανε ότι στήθηκε για την κάλυψη του κρατικού χρέους και συμπλήρωσε ότι η χρήση του για άλλους σκοπούς πρέπει να συμφωνηθεί από όλα τα κράτη - μέλη του ESM.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της περικοπής των συντάξεων, επεσήμανε ότι θα συζητηθεί στο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου. «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση» τόνισε, ενώ σημείωσε ότι είναι σημαντικό πως δεν αμφισβητείται από κανέναν στην ελληνική κυβέρνηση η δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. «Υπάρχει όμως μια αντίληψη ότι προηγούμενες δεσμεύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM πρέπει να γίνονται σεβαστές ή να συζητούνται με τους θεσμούς. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε αυτή τη διαδικασία», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, είπε πως αποτελεί μία επιτυχημένη περίπτωση, βάσει της απόδοσης της οικονομίας της μετά από το πρόγραμμα του ESM. «Υπάρχει ανάπτυξη 4% μετά από μία πολύ σοβαρή κρίση», πρόσθεσε.

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ