ΗΠΑ προς Ερντογάν - Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της ΚΔ στην εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων

H Oυάσιγκτον επανέλαβε την πάγια θέση της για την ΑΟΖ της Κύπρου παραμονές των γεωτρήσεων από την ΕΧΧΟΝ Mobιl στο οικόπεδο 10 στέλνοντας παράλληλα μήνυμα -πρωτίστως στην Άγκυρα- για αποφυγή ρητορικής που αυξάνει την ένταση στην περιοχή.

Σε ερώτηση του ΑΝΤ1 για τι νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν προς Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και αναφορές στους Αμερικανούς – με αφορμή προφανώς την επικείμενη έναρξη της γεώτρησης της ΕΧΧΟΝ στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ – εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε :

«Η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά και δεν έχει αλλάξει: οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ισότιμα και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή».

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ