Τέλος της εβδομάδας η γεώτρηση της ExxonMobil στον στόχο «Δελφύνη»

Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι προετοιμασίες της ExxonMobil για τη γεώτρηση στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, μετά την άφιξη του γεωτρύπανου «Stena IceΜax» στον στόχο του, το βράδυ της περασμένης Κυριακής.

Η πρώτη γεώτρηση,η οποία θα γίνει από τον αμερικανικό κολοσσό στον στόχο «Δελφύνη», υπολογίζεται να αρχίσει μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, ωστόσο σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ο ακριβής χρόνος έναρξής της δεν μπορεί ακόμα να προσδιοριστεί, λόγω διαφόρων τεχνικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Το ίδιο ισχύει και για τη διάρκεια της γεώτρησης, η οποία υπολογίζεται να διαρκέσει περίπου δύο μήνες, όμως η πρόοδος της εξαρτάται από παράγοντες όπως η ταχύτητα των ανέμων, οι πιέσεις ή το πέτρωμα που μπορεί να βρεθεί κατά τη διάρκεια της γεώτρησης.

Αφού ολοκληρωθεί η γεώτρηση στον πρώτο στόχο, το γεωτρύπανο της ExxonMobil θα μετακινηθεί σε έναν από τους στόχους «Γλάυκος» ή «Ανθέα». Η επιλογή του δεύτερου στόχου θα εξαρτηθεί, εν μέρει, και από τα ευρήματα της πρώτης γεώτρησης στη «Δελφύνη».

Στην Κύπρο βρίσκονται εδώ και έξι μήνες περίπου δέκα άτομα κυρίως μηχανικοί και γεωλόγοι της ExxonMobil, οι οποίοι εργάζονται για τη γεώτρηση. Παράλληλα η γεώτρηση συνεπικουρείται από προσωπικό, κυρίως επιστημονικό, με έδρα την Αμερική και τη Μ. Βρετανία, οι οποίοι και θα αξιολογήσουν τελικά τα αποτελέσματα της γεώτρησης.

Υψηλού ρίσκου γεώτρηση και με πολλά ερωτηματικά
Οι ειδικοί επί του θέματος σημειώνουν ότι η γεώτρηση στον στόχο «Δελφύνη» γίνεται σε νερά που σε μεγάλο βαθμό είναι ανεξερεύνητα. Η ίδια η γεώτρηση, σε βαθιά νερά, είναι υψηλού ρίσκου, με πολλά ερωτηματικά. Σύμφωνα με τα παγκόσμια στατιστικά, οι γεωτρήσεις αυτού του είδους έχουν περισσότερες πιθανότητες να μην φέρουν σημαντική ανακάλυψη, παρά το αντίθετο.

Η γεώτρηση γίνεται σε κοραλλιογενή ύφαλο, ακολουθώντας το μοντέλο του μεγάλου αιγυπτιακού κοιτάσματος Ζορ. Το γεωτρύπανο θα κατεβεί σε βάθος περίπου δύο χιλιομέτρων μέχρι το βυθό και περίπου άλλα δύο με τρία χιλιόμετρα από εκεί και πέρα.

Το αέριο που θα βρεθεί θα είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμο αλλά η ποσότητα του αερίου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες που δεν αφορούν μόνο την ποσότητα, αλλά και την ποιότητα του αερίου, και το βάθος στο οποίο θα ανευρεθεί.

Το κόστος της γεώτρησης ανέρχεται σε 10 εκατομμύρια, και αυξήθηκε ακόμα περισσότερο από τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές τις οποίες είναι υποχρεωμένη να πληροί η εταιρεία, σύμφωνα και με τις τελευταίες ευρωπαϊκές οδηγίες που υιοθετήθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Λιγότερο πιθανό ενδεχόμενο η εξεύρεση και πετρελαίου
Το τεμάχιο 10, για το οποίο υπήρχε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον κατά τον τρίτο γύρο αδειοδότησης, θεωρείται το τεμάχιο με τις μεγαλύτερες πιθανότητες για εξεύρεση σε αυτό ποσοτήτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ. Όσο για τις πιθανότητες εξεύρεσης και πετρελαίου, αυτό το ενδεχόμενο δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Γιατί «Δελφύνη»
Σε σχέση με την ονομασία του στόχου, «Δελφύνη» αυτή επιλέκτηκε από την αμερικανική εταιρεία και παραπέμπει σε μυθική δράκαινα που συνδεόταν με το αρχαίο μαντείο των Δελφών. Πρόκειται για τον δράκο που φυλούσε την πηγή κοντά στο μαντείο και, σύμφωνα με τη μυθολογία, σκότωσε ο θεός Απόλλωνας προκειμένου να ιδρύσει το μαντείο.

Το οποιοδήποτε αποτέλεσμα ωστόσο, σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές της βιομηχανίας ενέργειας, δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ή να διαψευσθεί, παρά μόνο μετά την ίδια τη γεώτρηση.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ