Οι κρουαζιέρες ταξιδεύουν την Κύπρο στο αύριο

Το νέο επιβατικό τερματικό της DP World Limassol, είναι σχεδιασμένο

για να εξυπηρετεί τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια παγκοσμίως

 

*του Δώρου Αρέστη

Τις τελευταίες δεκαετίες η ζήτηση των διακοπών κρουαζιέρας παρουσιάζει σταθερή άνοδο. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Κρουαζιέρας (CLIA) φέτος αναμένεται να ταξιδέψουν με κρουαζιερόπλοιο 27,2 εκατ. επιβάτες, συγκριτικά με 25,8 εκατ. το 2017. Ταυτόχρονα, εξαιρετικά αποτελέσματα καταγράφουν οι μεσογειακοί προορισμοί, οι οποίοι ηγούνται της παγκόσμιας αύξησης, σημειώνοντας 8% άνοδο σε σχέση με το 2016. Ως εκ τούτου, δεδομένου πως η Λεμεσός διαθέτει αρκετές από τις προδιαγραφές για να προσφέρει στις εταιρείες κρουαζιέρων και τους επιβάτες τους μια μοναδική εμπειρία, έχει την ευκαιρία να βρεθεί στο επίκεντρο αυτής της ανάπτυξης.

Παράγοντες όπως η βελτίωση των υποδομών στα κρουαζιερόπλοια και το ευρύ φάσμα επιλογών που προσφέρεται στους έμπειρους ταξιδιώτες συμβάλλουν στη διατήρηση της ζήτησης για τις διακοπές κρουαζιέρας σε υψηλά επίπεδα. Εξάλλου, η αναβάθμιση των κρουαζιερόπλοιων τις τελευταίες δύο δεκαετίες υπήρξε ραγδαία, έχοντας σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο. Σήμερα, το MS Symphony of the Seas – ένα κρουαζιερόπλοιο κατηγορίας Oasis – διαθέτει συνολική χωρητικότητα 228.081 κόρων ενώ μπορεί να φιλοξενήσει 6.680 επιβάτες και 2.200 άτομα προσωπικό. Περιλαμβάνει παγοδρόμιο, τοίχο αναρρίχησης ύψους 43 ποδών και ένα «κεντρικό πάρκο», όπου φιλοξενούνται πάνω από 20.000 τροπικά φυτά. Το 2016, υπολογίζεται πως στον κλάδο της κρουαζιέρας απασχολούνταν 1.021.681 άτομα διεθνώς, δημιουργώντας συνολικά  €103 δισ.  οικονομικής παραγωγής παγκοσμίως.

Ως αποτέλεσμα της ανοδικής τάσης δημιουργείται ανταγωνισμός μεταξύ των λιμενικών τερματικών σταθμών για τη φιλοξενία των υπερωκεάνιων, καθώς απαιτούνται συγκεκριμένες προδιάγραφες, όπως η εγγύτητα σε δημοφιλείς διαδρομές και διεθνή αεροδρόμια που ευνοούν τη συνέχιση των ταξιδιών. Η γεωγραφική θέση της Κύπρου, η μεγάλη αγορά εργατικού δυναμικού και τα δύο διεθνή αεροδρόμια που διαθέτει παρέχουν ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για να καταστεί το νησί επιτυχημένος κόμβος ενιαίας εξυπηρέτησης κρουαζιερόπλοιων (one-stop shop).

Διαθέτοντας βύθισμα που ξεπερνά τα 11 μέτρα και τρεις προβλήτες μήκους πέραν των 400 μέτρων που έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν πολλά σκάφη ταυτόχρονα, το νέο επιβατικό τερματικό της DP World Limassol στο λιμάνι Λεμεσού, είναι ειδικά σχεδιασμένο για να εξυπηρετεί τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια παγκοσμίως. Μπορεί να υποδεχθεί επιβάτες μετά τη διέλευσή τους από τη Διώρυγα του Σουέζ, κατά την είσοδό τους στη Μεσόγειο, διασφαλίζοντας τη συνέχιση του ταξιδιού τους λόγω της εύκολης πρόσβασης στα διεθνή αεροδρόμια. Επιπλέον, ο τερματικός σταθμός κρουαζιέρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χώρος διεξαγωγής εκδηλώσεων, ακόμη και κατά την κατάπλευση των κρουαζιερόπλοιων, προσελκύοντας ντόπιους και ξένους επισκέπτες.

Παράλληλα, η διαχειρίστρια εταιρεία εγκαινίασε πρόσφατα μία νέα διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης (www.limassolcruise.com), με στόχο την προώθηση του τουρισμού κρουαζιέρας στην Κύπρο και την υποστήριξη των επιβατών και των εταιρειών κρουαζιέρας. Η δημιουργία της ιστοσελίδας αντικατοπτρίζει την πελατοκεντρική προσέγγιση της εταιρείας που επικεντρώνεται στην ενίσχυση της παρουσίας της Κύπρου στον περιφερειακό χάρτη κρουαζιέρας μέσω στοχευμένων και συστηματικών ενεργειών.

Με τη ζήτηση των διακοπών κρουαζιέρας να αυξάνεται και την τεχνολογική πρόοδο να καθιστά τη δημιουργία μεγαλύτερων πλοίων δυνατή και οικονομικά βιώσιμη, το μέλλον του κλάδου διαγράφεται ευοίωνο. Ιδιαίτερα για τα λιμάνια που έχουν τη δυνατότητα φιλοξενίας μεγάλων κρουαζιερόπλοιων και παρέχουν πρόσβαση σε δημοφιλείς προορισμούς, οι προοπτικές που διανοίγονται είναι τεράστιες.

*Λειτουργός Επικοινωνίας DP World Limassol

www.dpworldlimassol.com

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ