Διαφορετικά θέματα η έκδοση Γκιουλέν και η δολοφονία Κασόγκι, λένε τουρκικές πηγές

Το αίτημα για έκδοση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν είναι διαφορετικό θέμα από την υπόθεση δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, δηλώνει τουρκική πηγή έπειτα από σχετικό ρεπορτάζ του αμερικανικού καναλιού καναλιού NBC και τη φημολογία που ξεκίνησε για πάρε δώσε μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ.

Τούρκική πηγή ανέφερε ότι «η Τουρκία ζητά από τις ΗΠΑ την έκδοση Γκιουλέν και η έρευνα για τον Σαουδάραβα δημοσιογράφο Κασόγκι είναι δύο διαφορετικά θέματα. Δεν συνδέονται με κανένα τρόπο. Η Τουρκία δεν πρότεινε να υποχωρήσει από την έρευνα Κασόγκι με αντάλλαγμα την έκδοση Γκιουλέν. Δεν έχουμε καμιά πρόθεση να παρέμβουμε στην έρευνα Κασόγκι με αντάλλαγμα για μια πολιτική ή νομική χάρη».

Πάντως το NBC μετέδωσε χθες το βράδυ ότι ο Λευκός Οίκος ζήτησε από ομόσπονδους θεσμούς να ερευνήσουν με ποιο τρόπο μπορεί να εκδοθεί ο Γκιουλέν. Οι ΗΠΑ πρώτες διέψευσαν τη είδηση NBC αναφέροντας ότι τα δύο αυτά ζητήματα δεν σχετίζονται και ότι ο Λευκός Οίκος δεν έχει κάνει επαφές προς αυτή την κατεύθυνση.

Πολιτικοί αναλυτές σχολίαζαν το τελευταίο διάστημα ότι για την Ουάσινγκτον η υπόθεση Κασόγκι είναι ένας μεγάλος πονοκέφαλος καθώς θα αναγκαστεί ενόψει των αποκαλύψεων να διακόψει τις σχέσεις της με τη Σαουδική Αραβία και να τερματίσει τις πωλήσεις όπλων.

Οι ίδιοι αναλυτές έλεγαν ότι παρά την ενόχληση των Αμερικανών η Άγκυρα θέλει να προχωρήσει με την υπόθεση Κασόγκι μέχρι να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία αποκαλύπτοντας ότι την εντολή για τη δολοφονία την έδωσε ο ίδιος ο πρίγκηπας Σελμάν, γιος του βασιλιά Σελμάν και διάδοχος του θρόνου. Με αυτό τον τρόπο η Άγκυρα θα βάλει μάλιστα φρένο στην άνοδό του στην εξουσία και θα ανακόψει την πορεία της Σαουδικής Αραβίας την οποία ανταγωνίζεται.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ