Το Brexit άρχισε ας κινηθούμε…

• Η Κύπρος μπορεί να διαχειριστεί τις επιπτώσεις
και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες

Όσοι νόμιζαν ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ε. Ένωση είναι μια απλή υπόθεση, τώρα αντιλαμβάνονται ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Πίσω από το λεγόμενο Brexit υπάρχουν πολλές πτυχές και πολλές προεκτάσεις, όπως πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές, κ.ά.

Βλέποντας την κατ’ αρχήν συμφωνία 535 σελίδων στην οποία κατέληξαν Βρυξέλλες και Λονδίνο, κατανοούμε ότι όσο δύσκολο είναι για μια χώρα να εισέλθει στην Ε. Ένωση άλλο τόσο δύσκολο είναι να αποχωρήσει. Ειδικά, μάλιστα όταν πρόκειται για μια χώρα όπως η Βρετανία, η οποία έχει πολλές ιδιαιτερότητες (αποτελείται από 4 χώρες, έχει κυριαρχικά δικαιώματα σε άλλες χώρες (π.χ. Κύπρος), συγκεντρώνει κεφάλαια απ’ όλο το κόσμο, κλπ.).

Η τομή που επιχειρείται να γίνει είναι πολύ μεγάλη και γι’ αυτό παρατηρούμε και τις πολλές και σοβαρές αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό της ίδιας της Βρετανίας. Παρόλο που η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι λέει και ξαναλέει ότι η συμφωνία που επιτεύχθη με την Ε. Ένωση είναι ότι καλύτερο μπορούσε να εξασφαλίσει το Λονδίνο, εντούτοις αρκετοί υπουργοί εγκαταλείπουν τις θέσεις τους, ενώ κάποιοι έθεσαν και θέμα ηγεσίας για τη Μέι.

Όπως αντιλαμβάνεστε, η Βρετανία με την απόφαση της να εξέλθει της ευρωπαϊκής οικογένειας, εισήλθε σε απρόβλεπτες περιπέτειες. Οι Βρετανοί χωρίς να το αντιληφθούν εισήλθαν σ’ ένα φαύλο κύκλο που κανείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προβλέψει που θα οδηγήσει. Αν μάλιστα σκεφτούμε ότι η είσοδος της Βρετανίας στην Ε. Ένωση ήταν πολύ περιπετειώδης με τα δύο βέτο του Γάλλου Στρατηγού Ντε Κόλ, τότε κατανοούμε το μεγάλο λάθος που έγινε με το δημοψήφισμα εξόδου από την Ευρώπη.

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα δεν είναι πολλά: Είτε η Βρετανία θα αποδεχθεί τους όρους και το περιεχόμενο της κατ’ αρχήν συμφωνίας με τις Βρυξέλλες, είτε θα εισέλθει σε έντονη εσωτερική κρίση με απρόβλεπτες εξελίξεις, όχι μόνο για το Brexit, αλλά και για τη θέση της χώρας στο διεθνές στερέωμα.

Διεθνείς αναλυτές επί ευρωπαϊκών θεμάτων εκφράζουν την εκτίμηση ότι η Βρετανία πρέπει να αποδεχθεί και επισήμως τη συμφωνία με την Ε. Ένωση για τον απλούστατο λόγο ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει κάτι παραπάνω. Η άλλη οδός, θα ήταν ένα πιο σκληρό Brexit που στην ουσία θα σήμαινε αποπομπή της Βρετανίας από την Ε. Ένωση. Όμως, οι Ευρωπαίοι επειδή επιζητούν μια ήπια έξοδο της Βρετανίας κατέληξαν στη γνωστή συμφωνία.

Όσον αφορά την Κύπρο, όντως το περιεχόμενο της συμφωνίας είναι ικανοποιητικό. Το καθεστώς για τους εργαζόμενους στις βάσεις δεν διαφοροποιείται, ενώ οι κύπριοι εργαζόμενοι στη Βρετανία θα έχουν τα ίδια προνόμια, όπως όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες.

Πέραν, όμως, απ’ αυτό, η Κύπρος μπορεί να αξιοποιήσει και διαφορετικά την έξοδο της Βρετανίας από την Ε. Ένωση. Και αναφερόμαστε στην προοπτική να προσελκύσουμε επιχειρήσεις ή επενδύσεις που θα φύγουν από την Βρετανία. Ήδη, πολλές διεθνείς επιχειρήσεις εγκατέλειψαν το City του Λονδίνου, ενώ άλλες αναζητούν διεξόδους για να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους.

Η Κύπρος, λόγω των στενών οικονομικών σχέσεων με τη Βρετανία, του αγγλικού νομικού πλαισίου της, του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος της, της γεωγραφικής της θέσης και της ιδιότητας της ως πλήρες μέρος της Ε. Ένωσης και της ευρωζώνης, έχει τις δυνατότητες να εξασφαλίσει κάποια οφέλη από το Brexit.

Και ίσως, σήμερα που δημοσιοποιήθηκε η συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας, να είναι η κατάλληλη περίοδος για να πλησιάσουμε ξένες επιχειρήσεις και επενδυτές και να τους ενημερώσουμε για τα πλεονεκτήματα της Κύπρου.

Τώρα, είναι η κατάλληλη στιγμή να πάει μια μεγάλη αποστολή από την Κύπρο στη Βρετανία και να προβάλει την οικονομία μας. Κυβέρνηση, CIPA, ΚΕΒΕ, ΟΕΒ, αναπτυξιακοί φορείς, αλλά και επαγγελματίες λογιστές, δικηγόροι και άλλοι θα πρέπει να συντονιστούν και να οργανώσουν μια αποστολή με συγκεκριμένους στόχους.

Αν θέλουμε να ωφεληθούμε απ’ αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ευρώπη, θα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και συντονισμένα. Ήδη, άλλες χώρες, όπως το Λουξεμβούργο, η Μάλτα κ.ά. κάνουν αυτή τη δουλειά εδώ και μήνες.

Το Brexit, λοιπόν, μπορεί να προκαλέσει κάποια προβλήματα, (π.χ. τουρισμό) αλλά προσφέρει και ευκαιρίες με την Κύπρο. Ας προσπαθήσουμε να μειώσουμε τις επιπτώσεις και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες.

Ιωσήφ Ιωσήφ

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ