Το κράτος πρέπει να συμμαζευτεί…

• Μπορεί να εξήλθαμε από το Μνημόνιο, αλλά ακόμα είμαστε σε γυάλινο σπίτι!

Βλέποντας τις τελευταίες αποφάσεις ή εξαγγελίες της κυβέρνησης, ανησυχούμε τα μέγιστα. Και μαζί μας, ίσως να ανησυχεί και ο κάθε νοήμων πολίτης, που ακούει καθημερινά για ικανοποίηση αιτημάτων, για διαμοιρασμό εκατομμυρίων ευρώ, για διάθεση πακτωλό χρημάτων και άλλα παρόμοια.

Μετά τις παχυλές αποζημιώσεις στους αποχωρήσαντες υπαλλήλους του Συνεργατισμού, είχαμε την κυβερνητική απόφαση για αποκατάσταση των απολαβών των δημοσίων υπαλλήλων στα επίπεδα μετά την κρίση. Τώρα, έχουμε την εξαγγελθείσα πρόθεση των κομμάτων ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ και κυβέρνησης για αναθεώρηση του νέου προϋπολογισμού για κοινωνικούς σκοπούς, το Σχέδιο Εστία και φυσικά τη χοάνη που λέγεται ΓεΣΥ.

Δεν ξέρουμε πως αντιμετωπίζει το Υπουργείο Οικονομικών όλες αυτές τις υπερβάσεις δαπανών, όμως πολύ αμφιβάλλουμε κατά πόσον είναι μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων της οικονομίας μας.

Πριν, καλά – καλά, συνειδητοποιήσουμε ότι εξήλθαμε από το Μνημόνιο και αμέσως μετά την επαναφορά της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, αρχίσαμε τα χουβαρνταλίκια και την παροχολογία. Αν είμαστε σε προεκλογική περίοδο να δικαιολογήσουμε κάπως αυτές τις αποφάσεις και ενέργειες.

Όμως, τώρα, δεν κατανοούμε, γιατί ο κρατικός κουρβανάς πρέπει να ανοίξει προς όλες τις κατευθύνσεις.

Εμείς, δεν είμαστε εναντίον του κοινωνικού κράτους, ούτε κατά της στήριξης των αντικειμενικά ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Όμως, είμαστε εναντίον κάθε αδικαιολόγητης σπατάλης που αύριο μπορεί να μας ξαναοδηγήσει στα τάρταρα.

Ένας παλιός σοφός, εμπειρικός της οικονομίας, μου έλεγε ότι «εξοικονομήσεις κάνεις όταν έχεις λεφτά κι όχι όταν δεν έχεις». Και μου διευκρίνιζε: όταν δεν έχεις λεφτά, από που να εξοικονομήσεις;

Εμείς, όμως, φαίνεται ότι έχουμε άλλες αντιλήψεις. Μόλις κάναμε «λίγο κόκκαλο» όπως λέει και ο λαός, αρχίσαμε τις σπατάλες και τις παροχές.

Φαίνεται να ξεχνάμε ότι είμαστε σε μια εκρηκτική και ρευστή γεωγραφική περιοχή με πολλά ανοικτά μέτωπα στο εσωτερικό μας (κυπριακό, ενέργεια, κλπ.) και ότι ανά πάσα στιγμή η σημερινή ανάπτυξη μπορεί να ανατιναχθεί στον αέρα. Ξεχνάμε ότι είμαστε η χώρα της Ε. Ένωσης με τα περισσότερα «κόκκινα» δάνεια, σε σχέση με τον πληθυσμό μας.

Ξεχνάμε ότι είμαστε από τους τελευταίους στον κόσμο στην ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα της οικονομίας μας.

Όλες αυτές οι αδυναμίες μας πρέπει να αντιμετωπιστούν. Και για να αντιμετωπιστούν χρειάζονται υγιή δημοσιονομικά, μεταρρυθμιστικές ρυθμίσεις και όραμα για το μέλλον.

Αντί να επενδύουμε τα όποια μικρά ή μεγάλα πλεονάσματα σε παραγωγικούς τομείς που θα βοηθήσουν το σύνολο της οικονομίας, μετατρεπόμαστε σε Άγιους Βασίληδες και κάνουμε δώρα!

Αντί να συνεχίσουμε τη συγκρατημένη δημοσιονομική πολιτική των προηγούμενων χρόνων για ακόμα λίγο καιρό, μοιράζουμε χρήμα με τη σέσουλα.

Μια ανάποδη χρονιά να έρθει για τον τουρισμό και μια αναμπουμπούλα σε άλλα καίρια θέματα και θα ψάχνουμε το λάθος.

Ας προσέξουμε, λοιπόν, γιατί βρισκόμαστε σε γυάλινο σπίτι!

Κάποιοι, λοιπόν, πρέπει να συνέλθουν, γιατί όπως πάμε θα τινάξουμε «ξανά την πάγκα στον αέρα…».


Ιωσήφ Ιωσήφ

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ