Τα αγκάθια είναι εδώ και προκαλούν κινδύνους

• Παρά τη βελτίωση της οικονομίας, υπάρχουν πολλά ανοικτά μέτωπα

Βρισκόμαστε στο τέλος του 2018 και ακόμα συνεχίζουμε να ταλανιζόμαστε από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης του 2013.

Δυστυχώς, ακόμα δεν καταφέραμε να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις στο όντως ακανθώδες πρόβλημα με τα «κόκκινα» δάνεια. Κι όχι μόνο αυτό, τώρα φορτωθήκαμε και το Σχέδιο Εστία, το οποίο υποτίθεται ότι προωθήσαμε για να θεραπεύσουμε την πληγή με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Είναι γεγονός ότι παρά τις βελτιωτικές αλλαγές που επέφερε η κυβέρνηση, το Σχέδιο Εστία συνεχίζει να προκαλεί για τις άδικες και μη ισοζυγισμένες προς όλους πρόνοιες του.

Την ίδια ώρα, ενώ καταφέραμε να μειώσουμε το δημόσιο χρέος κάτω από το 100% του ΑΕΠ, με πρόσφατες αποφάσεις μας το εκτοξεύσαμε ξανά στο 110% του ΑΕΠ!

Αυτό οφείλεται στη συμφωνία συγχώνευσης του Συνεργατισμού από την Ελληνική Τράπεζα, από το ύψος των αποζημιώσεων που παραχωρήθηκαν στους αποχωρήσαντες υπαλλήλους του Συνεργατισμού και στην ρύθμιση για επαναφορά των μισθών και ωφελημάτων των κρατικών υπαλλήλων στα προ κρίσης επίπεδα. Και δεν έφταναν όλα αυτά, τώρα βρισκόμαστε ενώπιον ακόμα μιας υπέρβασης δαπανών που προωθούν κυβέρνηση, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ για να ενισχύσουν το κοινωνικό κράτος.

Οι διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Οικονομικών ότι μ’ αυτές τις αποφάσεις δεν διασαλεύεται η ισορροπία των δημοσίων οικονομικών, δεν είμαστε σίγουροι κατά πόσον πείθουν. Τα ίδια, περίπου, μας έλεγε και η κυβέρνηση Χριστόφια όταν η κρίση ήταν μέσα στα πόδια μας.

Επίσης, οι πανηγυρισμοί για μείωση της ανεργίας δεν πρέπει να μας εφησυχάζουν, αφού το ποσοστό των ανέργων βρίσκεται ακόμα σε ψηλά επίπεδα (7 – 8%), ενώ η ρύθμιση για το Εγγυημένο Εισόδημα… δημιουργεί στρατηγικούς ανέργους.

Ιδιαίτερες ανησυχίες προκαλούν και οι αρνητικές εξελίξεις για το ΓεΣΥ. Ενώ οι αρμόδιοι διαβεβαίωναν ότι όλα είναι έτοιμα για τη μεγάλη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας και μας υπόσχονταν αναβάθμιση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας, είμαστε καθημερινά μάρτυρες διαφωνιών, αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων μεταξύ των εμπλεκομένων.

Και να φανταστεί κάποιος ότι το ΓεΣΥ τίθεται σύντομα σε εφαρμογή και θ’ αρχίσουν οι αποκοπές των συνεισφορών των εργοδοτουμένων και των επιχειρήσεων.

Από την άλλη πλευρά, στην ιδιωτική οικονομία, ο τραπεζικός τομέας συνεχίζει να «μπάζει νερά», γεγονός που φαίνεται από τις καθεχρονικές ζημιές που καταγράφονται στα αποτελέσματα του. Παρά τα μέτρα εξυγίανσης, οι τράπεζες συνεχίζουν να έχουν σοβαρά προβλήματα, που έχουν αρνητική αντανάκλαση και στην ομαλή χρηματοδότηση της αγοράς και στη βιωσιμότητα των ιδίων.

Η εικόνα, λοιπόν, παρά την εντυπωσιακή πορεία του ρυθμού ανάπτυξης (3,5 – 4%), την επαναφορά στην επενδυτική βαθμίδα και του πλεονασματικού προϋπολογισμού για το 2019, συνεχίζει να εμπνέει ανησυχία.

Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να ξεκαθαρίσουμε με τις επιπτώσεις της κρίσης και να ετοιμαστούμε για τις νέες προκλήσεις. Απλώς ορθοποδήσαμε το καράβι, αλλά δεν μπορέσαμε να το βάλουμε σε τροχιά ασφαλούς ανοδικής πορείας. Η βελτίωση της οικονομίας μπορεί να χαρακτηριστεί ανεμική και η εικόνα της ρευστή.

Αν σ’ αυτά συνυπολογίσουμε και τις έξωθεν προκλήσεις που αναφύονται μπροστά μας, τότε το σκηνικό γίνεται πιο θολό. Αναφερόμαστε στις προεκτάσεις του Brexit, στις αναταράξεις στο διεθνές εμπόριο λόγω της επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ, τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας, την πολεμική ένταση στη γειτονιά μας και το μεταναστευτικό ρεύμα που επηρεάζει και την Κύπρο.

Συνοπτικά, λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι καταφέραμε να αναστρέψουμε την οικονομική κατηφόρα, όμως δεν μπορέσαμε να θέσουμε τις βάσεις για να απομακρυνθούμε εντελώς από κινδύνους που μας απειλούν. Και δυστυχώς, με πράξεις ή παραλείψεις μας, αυξάνουμε αυτούς τους κινδύνους…


Ιωσήφ Ιωσήφ

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ