Ημερίδα από ΚΟΑ με θέμα «Whistleblowing Against Harmful Irregularities in Sport»

Σημαντικά συμπεράσματα εξήχθησαν σε αθλητική ημερίδα του ΚΟΑ με θέμα «Whistleblowing Against Harmful Irregularities in Sport» στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Erasmus Plus «Whistleblowing in Sports».

Στην ημερίδα που πραγματοπιοιήθηκε την περασμένη Τρίτη, ο Δρ. Μιχάλης Μιχαηλίδης, Συντονιστής του προγράμματος για τον ΚΟΑ, παρουσίασε τα αποτελέσματα του «Whistleblowing» που αφορούν τα οφέλη που προκύπτουν από την αναφορά παρατυπιών στον αθλητισμό στην Ευρώπη και τόνισε ότι η αναφορά περιστατικών παρατυπιών στον χώρο του αθλητισμού, γνωστό ως “whistleblowing”, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την πάταξη της διαφθοράς στον Αθλητισμό.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ΚΟΑ, ο Δρ. Μιχαηλίδης σημείωσε πως ερευνητικά δεδομένα έδειξαν ότι πάνω από το 80% όσων συμμετείχαν σε σχετικά εργαστήρια και εκπαιδευτικά σεμινάρια σε επτά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν ελλιπή ενημέρωση σε θέματα αναφοράς παρατυπιών στον αθλητισμό, όπως:
• παρενόχληση και ιδιαίτερα σεξουαλική παρενόχληση αθλητών/τριών
• ψυχολογική πίεση και κατάχρηση εξουσίας
• δωροδοκία, κακή διακυβέρνηση, διαφθορά και απάτη
• χειραγώγηση και χειρισμό αθλητικών γεγονότων
• ντόπινγκ, παράνομη χρήση ουσιών και συμπληρωμάτων διατροφής
• εκφοβισμός, βία και εκβιασμός

Την Αθλητική Ημερίδα τίμησε με την παρουσία του και ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Ντίνος Μιχαηλίδης, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε ότι η ΚΟΕ έχει ήδη αναπτύξει εσωτερικούς κανονισμούς για πάταξη της διαφθοράς και μηχανισμούς διευκόλυνσης και προστασίας των ατόμων που προβαίνουν σε διάφορες καταγγελίες, αυτό συνέχισε θα πρέπει να υιοθετηθεί και από άλλους αθλητικούς οργανισμούς, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχει στο χώρο της εκπαίδευσης, αυτός ο τομέας.

Ο νομικός Γιώργος Μηχανικός στην ομιλία του επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας θεσμικού νομικού πλαισίου προστασίας για τους Whistleblowers πέραν εκείνου που υπάρχει και αφορά στην προστασία μαρτύρων.

Ο διαιτητής Γιώργος Πάπουτσος ανέφερε ότι η Κυπριακή Διαιτησία βάλλεται καθημερινά από απειλές εκφοβισμούς και παρεμβάσεις στο έργο της και αποτελεί τις περισσότερες φορές το εξιλαστήριο θύμα άλλων κακοηθειών και φορέων του αθλητισμού.

Από τον ΠΑΣΠ ο Σπύρος Νεοφυτίδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο Κύπριος ποδοσφαιριστής εμπιστεύεται περισσότερο τον ΠΑΣΠ για να καταγγείλει κάποιες παρατυπίες παρά οποιοδήποτε άλλο φορέα του κράτους.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ