Καναδοί διπλωμάτες μηνύουν την κυβέρνηση για το «Σύνδρομο της Αβάνας»

Μήνυση στην κυβέρνηση του Καναδά υπέβαλαν μέλη της διπλωματικής αντιπροσωπείας της χώρας στην Κούβα, τα οποία νόσησαν από μυστηριώδη ασθένεια. Η ομάδα των 14 ατόμων, μεταξύ των οποίων μέλη των οικογενειών των διπλωματών, κατηγορούν την Οτάβα ότι καθυστέρησε να τους προειδοποιήσει και να τους απομακρύνει και γι’ αυτό ζητούν αποζημίωση περίπου 18,5 εκατ. ευρώ.

Στα τέλη του περασμένου έτους, Καναδοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι απομακρύνθηκαν από την Αβάνα αφότου παραπονέθηκαν για έντονα συμπτώματα ζαλάδας και ημικρανίας. Αν και δεν είναι γνωστό τι προκάλεσε τα συμπτώματα – γνωστά και ως «Σύνδρομο της Αβάνας» - ο Καναδάς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μίας «ηχητικής επίθεσης».

«Κατά τη διάρκεια της κρίσης, ο Καναδάς υποτίμησε τη σοβαρότητα της κατάστασης», δηλώνουν σε ανακοίνωσή τους οι διπλωμάτες προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση υπέκρυψε ή έδωσε λανθασμένες πληροφορίες στο διπλωματικό προσωπικό.

«Η γυναίκα μου δεν είναι πλέον εκείνη που ήταν», δήλωσε ανώνυμα μέλος της αντιπροσωπείας στο καναδικό CBC. «Έχει κενά μνήμης, πονοκεφάλους, προβλήματα ακοής. Σηκώνει το τηλέφωνο για να κάνει ένα τηλεφώνημα, αλλά ξεχνάει για ποιον λόγο, μπαίνει σε δωμάτια δίχως λόγο», προσθέτει.

Σύμφωνα με το CBC, το προσωπικό της πρεσβείας στην Κούβα άρχισε να έχει συμπτώματα από την άνοιξη του 2017. Αρκετές οικογένειες σταδιακά μετακινήθηκαν από την Αβάνα. Έως τον Απρίλιο του 2018 ωστόσο, ο Καναδάς συνέχισε να στέλνει νέο προσωπικό, παρά τις προειδοποιήσεις από Αμερικανούς ομολόγους οι οποίοι δέχονταν ανάλογα παράπονα.

Οι ΗΠΑ απέσυραν τουλάχιστον το μισό από το «μη σημαντικό προσωπικό» τον Σεπτέμβριο του 2017. Συνολικά προσβλήθηκαν από το «Σύνδρομο της Αβάνας» 21 υπάλληλοι. Τον περασμένο μήνα, ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το προσωπικό της πρεσβείας στους μισούς. Η Κούβα αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στο περιστατικό.

Πηγή: naftemporiki.gr

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ