Ψυχρές αλήθειες για το αέριο

• Οι Τ/κ αν θέλουν οφέλη
θα πρέπει να συνεργαστούν για σωστή λύση του κυπριακού

Στην επικαιρότητα επανήλθε και πάλι το θέμα του Ταμείου Υδρογονανθράκων. Τα νομοσχέδια που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή προβλέπουν ότι τα έσοδα του Ταμείου θα μπορούν να διοχετεύονται και για την κάλυψη των δημοσιονομικών αναγκών του κράτους, ενώ κάποια κόμματα με τροπολογίες που κατέθεσαν ζήτησαν να αποσυνδεθεί το Ταμείο από τα δημοσιονομικά του κράτους.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το θέμα έχει δύο όψεις, την καθαρά οικονομική και την πολιτική. Στην οικονομική νομίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει απόλυτο δίκαιο, διότι από τη στιγμή που θα υπάρχουν έσοδα από νέους απρόβλεπτους πόρους γιατί να μη διοχετεύονται για την ευρωστία και ανάπτυξη της οικονομίας; Σίγουρα, κανείς δεν ισχυρίζεται ότι τα έσοδα αυτά θα πρέπει να διοχετεύονται για να καλύπτονται τυχόν σπατάλες του δημοσίου ή μόνο οι αντιπαραγωγικές δαπάνες του κρατικού μισθολογίου και άλλα παρόμοια. Όμως, αντικειμενικά και πιεστικά προβλήματα, όπως σήμερα που το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε στο 110% του ΑΕΠ μπορούν να καλύπτονται μερικώς από τα έσοδα του φυσικού αερίου. Το ίδιο μπορεί να γίνεται και για αναπτυξιακούς σκοπούς, όπως είναι οι δημόσιες επενδύσεις σε έργα υποδομής κλπ.

Η πολιτική πτυχή του θέματος είναι πιο σύνθετη και έχει σχέση με τις διεργασίες επίλυσης του κυπριακού. Από τη στιγμή που η επίσημη θέση της κυβέρνησης είναι ότι τα όποια έσοδα αναλογούν στους Τ/κ θα διανεμηθούν μετά από την ύπαρξη συμφωνημένης λύσης στο κυπριακό, κανένας δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για τη μη διοχέτευση από τώρα εσόδων προς τους Τ/κ.

Άλλωστε, ας μη ξεχνάμε ότι ο κ. Ακκιντζί και κατ’ επέκταση οι Τ/κ είναι συνταυτισμένοι πλήρως με τις προκλήσεις και τις απειλές της Τουρκίας στο θέμα των γεωτρήσεων για το φυσικό αέριο.

Αντιλαμβανόμαστε την πολιτική σκοπιμότητα να λέμε ότι τα έσοδα από το φυσικό αέριο ανήκουν σ’ ολόκληρο τον κυπριακό λαό, περιλαμβάνοντας και τους Τ/κ. Από την άλλη, όμως, δεν είναι δυνατόν οι Τ/κ να πολεμούν τόσο λυσσαλέα αυτό το εγχείρημα της Κύπρου και την ίδια ώρα να επιζητούν και να απαιτούν την είσπραξη εσόδων και μάλιστα πριν τη λύση του κυπριακού.

Την ίδια τακτική ακολούθησαν και με την ένταξη της Κύπρου στην Ε. Ένωση. Ενώ, εμείς, προσπαθούσαμε με νύχια και δόντια να εισέλθουμε στην Ενωμένη Ευρώπη, έστω και χωρίς τη λύση του κυπριακού, οι Τ/κ σήμερα όχι μόνο απολαμβάνουν παροχές και χορηγίες από την Ε. Ένωση, αλλά αξιώνουν και δύο θέσεις ευρωβουλευτών!

Οι Τ/κ, λοιπόν, αν επιθυμούν να έχουν οφέλη από τα όποια έσοδα του φυσικού αερίου θα πρέπει να συνδράμουν σε μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού. Αν για οποιονδήποτε λόγο (πιέσεις και εξαρτήσεις από την Άγκυρα, κλπ.) αρνούνται να συνεργαστούν, τότε τα έσοδα του φυσικού αερίου είναι περιουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία θα τα διαχειριστεί για το καλό της οικονομίας και της ανάπτυξης του τόπου και του λαού της. Στο κάτω – κάτω, αυτός είναι και ένας παράγοντας άσκησης πίεσης προς την Τουρκία για να συνεργαστεί εποικοδομητικά για επίλυση του κυπριακού.

Και για να μη τολμήσει κάποιος να ισχυριστεί ότι υποστηρίζουμε τον αποκλεισμό των Τ/κ από τα έσοδα του φυσικού αερίου, εμείς λέμε ότι μακάρι οι Τ/κ να συνεργαστούν για μια σωστή λύση και να πάρουν το μερίδιο που τους αναλογεί. Όμως, για να γίνει αυτό, θα πρέπει η ίδια η Τουρκία πρώτα να αντιληφθεί ότι η ενέργεια μπορεί να καταστεί γέφυρα ειρήνης και συνύπαρξης στην Κύπρο κι όχι ως αιτία για νέες αντιπαραθέσεις και εχθρότητες. Η Τουρκία, λοιπόν, οφείλει να σταματήσει τις διεκδικήσεις πάνω στο φυσικό πλούτο της Κύπρου και ν’ αρχίσει να βλέπει με άλλο φακό την προοπτική υπάρξεως φυσικού αερίου. Όταν γίνει αυτό, τότε θα μπορούν να βρεθούν οι τρόποι για να απολαύσουν και οι Τ/κ τα όποια οφέλη από το φυσικό αέριο. Προς το παρόν όμως, τα όποια έσοδα θα πρέπει να διοχετεύονται για τη βελτίωση του επιπέδου ζωής των νομίμων κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίοι καθημερινά αντιμετωπίζουν τις απροκάλυπτες προκλήσεις και απειλές της Τουρκίας.


Ιωσήφ Ιωσήφ

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ