Αφιέρωμα στον Μότσαρτ, στο πλαίσιο της πολιτιστικής σειράς Κυπριακή Άνοιξη, στο Μόναχο

Η πολιτιστική σειρά «Κυπριακή Άνοιξη» συνεχίστηκε στην κλασσική αίθουσα του γνωστού και δημοφιλούς Πολιτιστικού Κέντρου Gasteig του Μονάχου, με ένα πρόγραμμα κλασσικής μουσικής, αφιέρωμα στο μεγάλο Αυστριακό μουσουργό Μότσαρτ.

Την επιμέλεια του αφιερώματος είχε η διακεκριμένη πιανίστρια με διεθνή σταδιοδρομία Έλενα Μουζάλα, η οποία πρόσφατα εξελέγη ανάμεσα στα 12 ιδρυτικά μέλη της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.

Τρεις καταξιωμένοι Κύπριοι πιανίστες, οι Νικόλας Μελής, Μανώλης Νεοφύτου, Έλενα Μουζάλα, μαζί με το δυναμικό Κουαρτέτο Εγχόρδων “Προμηθέας” (Nίκος Πίττας - βιολί, Ηρακλής Μιτέλλας - βιολί, Νικόλας Παπαγεωργίου - βιόλα, Μιράντα Παπανεοκλέους - βιολοντσέλο), κατενθουσίασαν με την άρτια εκτέλεσή τους, το φιλόμουσο κοινό του Μονάχου, με τέσσερα από τα 27 κοντσέρτα για πιάνο του Μότσαρτ.

Ο ίδιος ο Μότσαρτ τα ξεχώριζε τα κονσέρτα αυτά, καθ’ ότι μόνο αυτά από τα 27 για πιάνο και ορχήστρα που έγραψε, τα μετέγραψε και για πιάνο και κουαρτέτο εγχόρδων, με απώτερο σκοπό να μπορούν να ερμηνεύονται πιο συχνά.

H `Ελενα Μουζάλα σημείωσε ότι τα έργα του Μότσαρτ χαρακτηρίζονται από μελωδικές, ρυθμικές και δυναμικές αντιθέσεις, κάτι που τα κάνει προσιτά σε όλους. "Έχει συνθέσει μελωδίες τόσο χαρακτηριστικές και μοναδικές, που όλοι ανεξαιρέτως έχουν αποστηθίσει κάποια δίχως να το γνωρίζουν. Έχει ένα μοναδικό συνθετικό στυλ, το οποίο επηρέασε και πολλούς μεταγενέστερους συνθέτες, με την καθαρότητα και τον λυρισμό που διαγράφεται στα έργα του", ανέφερε.

Η «Κυπριακή Άνοιξη» συνεχίστηκε στις 17 Μαΐου με το σχήμα «Τρίο Τεκκέ & Dave De Rose».

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ