Διαρροή πετρελαίου από το σαουδαραβικό τάνκερ- θύμα σαμποτάζ

Μεγάλη πετρελαιοκηλίδα έχει αναπτυχθεί στα ύδατα όπου τα δεξαμενόπλοια της Σαουδικής Αραβίας έπεσαν θύμα σαμποτάζ, όπως καταγγέλει το Ριάντ. Δορυφόρος της φινλανδικής εταιρείας Iceye εντόπισε διαρροή πετρελαίου να σχηματίζει ένα μακρύ «μονοπάτι», που ακολουθούσε το τάνκερ Amjad δύο ημέρες μετά την επίθεση. 

Το δεξαμενόπλοιο αργού πετρελαίου και άλλα τρία πλοία υπέστησαν ζημιές ενώ ήταν αγκυροβολημένα έξω από το λιμάνι του Fujairah. Κανείς δεν έχει αναλάβει ακόμη την ευθύνη για την επίθεση, ούτε είναι σαφές τι ακριβώς συνέβη. Οι ΗΠΑ δείχνουν την Τεχεράνη και η Τεχεράνη κάνει λόγο για προβοκάτσια των ΗΠΑ. Η Iceye έδωσε στη δημοσιότητα τις σχετικές εικόνες χθες, Πέμπτη. Η ανάλυση των δεδομένων από το δορυφόρο δεν μπορεί να μας πει ακριβώς πόση ποσότητα πετρελαίου υπάρχει στο νερό, αλλά η ύπαρξή του έχει επιβεβαιωθεί από την Kongsberg Satellite Services, νορβηγική εταιρεία με εμπειρία στην ανίχνευση πετρελαιοκηλίδων.

«Το πετρέλαιο στην επιφάνεια της θάλασσας είναι ορατό σε δορυφορικές απεικονίσεις επειδή αλλάζει τον τρόπο που η επιφάνεια του νερού αντανακλά τα ραδιοκύματα» εξήγησε ο Ράφαελ Μοντρζέβσκι, διευθύνων σύμβουλος της Iceye στο BBC. «Το πετρέλαιο σχηματίζει ένα στρώμα πάνω από το θαλασσινό νερό, το οποίο αλλάζει το ιξώδες του ύδατος, ισοπεδώνει και καθιστά την επιφάνεια ομαλότερη, με αποτέλεσμα το λάδι με νερό να εμφανίζεται στην εικόνα ως ένα σκοτεινό έμπλαστρο» πρόσθεσε. 

Το Amjad σύμφωνα με τις πληροφορίες ήταν άδειο, δεν μετέφερε δηλαδή πετρέλαιο όταν έγινε το σαμποτάζ. Εκτιμάται λοιπόν πως η διαρροή είναι από καύσιμα του κινητήρα. 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ