Μεταρρυθμίσεις: Ακούει κανείς;

• Πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι μονόδρομος και αφορούν το μέλλον μας

Έξι χρόνια μετά την εκδήλωση της κρίσης και τέσσερα χρόνια μετά την ανάκαμψη της οικονομίας μας και ακόμα δεν προχωρήσαμε στις απαραίτητες θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Παρά το ότι η κυβέρνηση υπερπροβάλλει τις μεταρρυθμιστικές διαθέσεις της και αυτή την περίοδο εφαρμόζει το ΓεΣΥ, εντούτοις παρουσιάζουμε καθυστερήσεις στις τομές εκείνες που θα εκσυγχρονίσουν το οικονομικό μοντέλο της χώρας μας.

Σίγουρα για τις υστερήσεις αυτές δεν μπορούμε να επιρρίψουμε την αποκλειστική ευθύνη στην κυβέρνηση, αφού γνωρίζουμε τις αντιδράσεις και τις ενστάσεις τόσο του πολιτικού συστήματος, όσο και των συντεχνιών σε κάθε εξαγγελία για μεταρρυθμίσεις. Από την άλλη, όμως, η κυβέρνηση φέρει ευθύνη, γιατί δεν κατάφερε να διαχειριστεί όλες αυτές τις αντιδράσεις και να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις.

Ήδη, για το θέμα αυτό, μας κατσάδιασε η Κομισιόν σε πρόσφατη έκθεση της, ενώ ιδιαίτερες επισημάνσεις έκανε και ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου.

Είναι φανερόν, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή βρίσκεται εκτεθειμένη και πρέπει πάση θυσία να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις, είτε αυτές αφορούν τη δημόσια υπηρεσία, είτε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είτε την παιδεία, είτε τη Δικαιοσύνη, είτε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει σ’ όλους όσους αντιδρούν στις μεταρρυθμίσεις ότι ο δρόμος αυτός είναι μονόδρομος. Επιβάλλονται οι μεταρρυθμίσεις για εκσυγχρονισμό των δομών του κράτους και της οικονομίας, ώστε να μπορέσουμε όλοι (και ειδικά οι νέοι μας) να ζήσουμε καλύτερα τα επόμενα χρόνια. Χωρίς αυτές τις αλλαγές, η οικονομία και η κοινωνία θα παραμείνουν φορτωμένες με βαρίδια, τα οποία θα εμποδίσουν τη μετέπειτα θετική εξέλιξη της.

Και η καλύτερη ώρα για την προώθηση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι τώρα που η οικονομία βρίσκεται σε ανάπτυξη και έχουμε τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε ευφάνταστες πολιτικές. Αν δεν προχωρήσουμε τώρα σε μεταρρυθμίσεις, ίσως δεν θα μπορέσουμε να τις κάνουμε ποτέ.

Όλα αυτά οφείλουν να τα αντιληφθούν και τα κόμματα και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συνήθως είναι επιφυλακτικές ή αρνητικές σε αλλαγές. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι με το να εμποδίζουν σήμερα τις μεταρρυθμίσεις διασφαλίζουν τα μικροσυμφέροντα τους μόνο για τώρα, αλλά τα διακυβεύουν για το αύριο και το μέλλον. Η σιγουριά που αισθάνονται σήμερα, χωρίς μεταρρυθμίσεις, είναι μια μεγάλη αβεβαιότητα για αύριο.

Όλοι μας επιβάλλεται να αντιληφθούμε ότι το κράτος και η οικονομία μας χρειάζονται σοβαρές αναπροσαρμογές, που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα μας, την ανταγωνιστικότητα μας και θα μας επιτρέψουν να εναρμονιστούμε με τα δεδομένα των ανεπτυγμένων οικονομιών.

Χωρίς αυτά τα εφόδια ούτε το κράτος, ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία μας θα έχουν θέση στα δρώμενα που έρχονται και σίγουρα θα μας επηρεάσουν. Οπότε, οι μεταρρυθμίσεις είναι μονόδρομος. Το ερώτημα είναι κατά πόσο ακούει κανείς;


Ιωσήφ Ιωσήφ

 

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ