Τα κίνητρα της Τουρκίας για το φυσικό αέριο και εμείς

• Γιατί αδυνατούμε να ανατρέψουμε τα παραπλανητικά επιχειρήματα του Ερντογάν

Αν αναλύσει κάποιος καλόπιστος (όχι Έλληνας) την πολιτική επιχειρηματολογία την οποία επιστρατεύει η Τουρκία για να δικαιολογήσει τις προκλήσεις και απειλές της στην κυπριακή ΑΟΖ, θα διαπιστώσει ότι είναι παραπλανητική, επιτήδεια και νομικά αστήρικτη.

Η Τουρκία ,λέει σε όλες σχεδόν τις δηλώσεις αξιωματούχων της ότι επιχειρεί γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αφενός γιατί είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο και θέλει να προστατέψει τα συμφέροντα των τουρκοκυπρίων και αφετέρου γιατί το ψευδοκράτος έκανε συμφωνία μαζί της για αυτές τις έρευνες.

Ας δούμε πόσο στέκουν στην πολιτική λογική και στο διεθνές δίκαιο αυτά τα επιχειρήματα:
Το ότι η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι δικαιούται να παρεμβαίνει σε ζωτικά θέματα που δρομολογεί η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως είναι οι έρευνες και οι γεωτρήσεις για φυσικό αέριο. Αν ευσταθούσε νομικά το επιχείρημα αυτό της Τουρκίας, θα έπρεπε τόσο η Ελλάδα, όσο και η Βρετανία να ζητήσουν να έχουν λόγο για τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου. Όπως, όμως, όλοι ξέρουμε, ούτε η Ελλάδα, ούτε η Βρετανία επενέβησαν ή επεμβαίνουν στο ενεργειακό σχεδιασμό και προγραμματισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, διότι αυτό θεωρείται αποκλειστικής αρμοδιότητας της κυβέρνησης της Κύπρου.

Ακόμα, το επιχείρημα για προστασία των συμφερόντων των τουρκοκυπρίων είναι έωλο και κενό περιεχομένου, διότι αφενός οι έρευνες και γεωτρήσεις γίνονται από την Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας οι πραγματικοί τουρκοκύπριοι είναι πολίτες της και αφετέρου διότι η Κύπρος θέσπισε νομοθεσία με βάση την οποία το μερίδιο των τουρκοκυπρίων είναι διασφαλισμένο.

Επίσης, το επιχείρημα ότι το ψευδοκράτος σύναψε συμφωνία με την Τουρκία για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι εντελώς εκτός νομικού πλαισίου, αφού το ψευδοκράτος δεν έχει καμία νομική διεθνή υπόσταση και δεν αναγνωρίζεται από κανέναν πέραν της Τουρκίας.

Ποια, λοιπόν, είναι τα πραγματικά κίνητρα της Άγκυρας και συμπεριφέρεται ως πειρατής στην κυπριακή ΑΟΖ;

Για εμάς, που γνωρίζουμε καλά την τουρκική επεκτατικότητα, είναι πολύ γνωστά. Η Τουρκία αντιλαμβανόμενη ότι στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου υπάρχει φυσικό αέριο χρησιμοποιεί τους τουρκοκύπριους για να βάλει χέρι στο νέο πλούτο της Κύπρου. Το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποίησε και για την τουρκική εισβολή του 1974, όπου εισέβαλε στην Κύπρο δήθεν για να προστατεύσει τους τουρκοκύπριους ! Στα 45, όμως, χρόνια που πέρασαν από την εισβολή, δεν αποχώρησε από την Κύπρο, γεγονός που μαρτυρεί ότι δεν εισέβαλε στην Κύπρο για να προστατέψει τους τουρκοκύπριους, αλλά για να ελέγχει η ίδια στρατιωτικά και γεωστρατηγικά την Κύπρο.

Σήμερα, η Τουρκία συνειδητοποιώντας ότι έμεινε εκτός νυμφώνος των ενεργειακών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, επιδιώκει με τις προκλήσεις της να μπει στο ενεργειακό παιχνίδι και να αποκτήσει γεωστρατηγικά, πολιτικά και οικονομικά οφέλη.

Με άλλα λόγια, η Τουρκία σήμερα επιχειρεί μια άλλη εισβολή στην Κύπρο για να ελέγξει, εκτός από το έδαφος και τη θάλασσα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το ερώτημα, τώρα, είναι γιατί εμείς δεν μπορούμε να παρουσιάσουμε διεθνώς αυτά τα κίνητρα της Τουρκίας και να πείσουμε ότι πρόκειται για μια άλλη εισβολή ενός επεκτατικού κράτους, που είναι ο ταραχοποιός της ΝΑ Μεσογείου, έχοντας συγκρούσεις με όλους τους γείτονες του ;

Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται στα στερεότυπα ότι «οι μεγάλες δυνάμεις έχουν ανάγκη την Τουρκία» ή το ότι «πάντα υπερισχύει το δίκαιο του ισχυρού,» όμως σ’ αυτή την περίπτωση εμπλέκονται και τα συμφέροντα μεγάλων χωρών και εταιρειών, γεγονός που διαφοροποιεί τα δεδομένα.

Δεν ξέρουμε πως θα αντιδράσει η Ε. Ένωση και ίσως οι ΗΠΑ, στη νέα επεκτατική στρατηγική της Τουρκίας, όμως, φαίνεται να χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια εκ μέρους μας για να κάτσουμε την Άγκυρα στο σκαμνί. Απαιτούνται μεγαλύτερες διπλωματικές παρεμβάσεις για να αποκαλύψουμε στη διεθνή κοινότητα τα πραγματικά κίνητρα της Τουρκίας και του Ερντογάν. Είναι ανάγκη να αναληφθούν κι’ άλλες πρωτοβουλίες εκ μέρους μας για να κατανοήσει η διεθνής κοινότητα ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αρπακτικό στην περιοχή μας.

Αναμένουμε, λοιπόν, πιο σθεναρές τοποθετήσεις από την πλευρά μας, αν θέλουμε να κερδίσουμε τη μάχη του φυσικού αερίου. Οι γενικόλογες ανακοινώσεις της Ε. Ένωσης για λήψη μέτρων και οι μεσοβέζικες τοποθετήσεις της δικής μας πλευρά, δεν αποθαρρύνουν τον Ερντογάν να κάνει τον καουμπόι στην περιοχή.

ΙΩΣΗΦ ΙΩΣΗΦ

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ