ΟΕΒ: Καμπανάκι για επιπτώσεις νόμων εκποιήσεων

Ανησυχίες για τις δυνητικές επιπτώσεις επί της οικονομίας, από τις τροποποιήσεις στο Νόμο περί Εκποιήσεων που ενέκρινε η πλειοψηφία της Βουλής στην τελευταία ολομέλεια του Σώματος εκφράζει η ΟΕΒ ζητώντας την αναπομπή τους από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε ανακοίνωση της ΟΕΒ καλείται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να αναπέμψει τον νόμο στη βουλή και ταυτόχρονα απευθύνεται δραματική έκκληση στα κόμματα όπως επαναφέρουν την προτεραία κατάσταση πραγμάτων, εμπεδώνοντας το αίσθημα της ασφάλειας δικαίου και αποτρέποντας τους κινδύνους.

Υποστηρίζεται ότι οι τροποποιήσεις αναμένεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ικανότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για ανάκτηση χρεών και στις απεγνωσμένες προσπάθειες για μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) και πως δημιουργούνται αρνητικές προεκτάσεις στην αξιοπιστία της Χώρας, όχι μόνο έναντι των Θεσμών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και έναντι όσων προέβησαν σε αγορές Κυπριακών χαρτοφυλακίων πιστώσεων με το συγκεκριμένο νομικό καθεστώς, το οποίο εκ των υστέρων διαφοροποιείται.

Σημειώνεται ταυτόχρονα ότι επηρεάζεται αρνητικά ο προγραμματισμός των Τραπεζών, για περαιτέρω εξυγίανση των ισολογισμών τους με την απαλλαγή ΜΕΔ μέσω πώλησης τους, αφού όπως αναφέρεται, η διάθεση αγοράς προφανώς θα μειωθεί.

«Η αποδυναμωμένη αποτελεσματικότητα της εκποίησης ως μέτρου πίεσης αποπληρωμής και αναδιάρθρωσης δανείων, ενδέχεται να μειώσει την αξία της υποθήκης ως εξασφάλισης και να οδηγήσει σε αυξημένες προβλέψεις για τα πιστωτικά ιδρύματα και σε περαιτέρω κεφαλαιουχικές απαιτήσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται» σημειώνει η ΟΕΒ.

Υποστηρίζει ότι μία από τις προφανείς αρνητικές συνέπειες των πιο πάνω, είναι η μείωση του κεφαλαίου που είναι διαθέσιμο για τόνωση της οικονομίας, κάτι που όπως αναφέρεται μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της Χώρας.

Παράλληλα σημειώνεται ότι δημιουργείται ισχυρό αντικίνητρο στις Τράπεζες για την δανειοδότηση στέγης, με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις επί της κατασκευαστικής βιομηχανίας, επί των νέων ζευγαριών και επί των επιπέδων των ενοικίων.

Κίνδυνος υποβάθμισης

Ιδιαίτερα κρίσιμες χαρακτηρίζει η ΟΕΒ τις δυνητικές προεκτάσεις στους διεθνείς επενδυτές αλλά και στους οίκους αξιολόγησης καθώς και τον κίνδυνο να οδηγηθούμε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των κυπριακών τραπεζών και της Κυπριακής οικονομίας συνολικά.

«Η επιστροφή της οικονομίας της Χώρας σε επενδυτική βαθμίδα και σε συνθήκες κανονικότητας μετά από χρόνια θυσιών και αγώνων της πραγματικής οικονομίας, δεν επιτρέπεται να τεθεί εν κινδύνω» όπως αναφέρεται.

Η ΟΕΒ επαναλαμβάνει ότι χωρίς την πλήρη εξυγίανση του Χρηματοπιστωτικού μας συστήματος, η Κυπριακή οικονομία θα τελεί υπό διαρκή απειλή και ότι παρά την θεαματική βελτίωση από την κορύφωση της κρίσης, τα ΜΕΔ στην Κύπρο είναι έντεκα φορές ψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ, πέριξ του 31%. Σημειώνεται επίσης, ότι «το δάνειο του ενός είναι η κατάθεση του άλλου».

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ