ΔΟΕ: Το υπ. Παιδείας να λάβει τα επιβεβλημένα μέτρα για την πλήρη εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης

Τη θέση της για άμεση εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε όλη την χώρα κατέθεσε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας στη χθεσινή συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ζητώντας παράλληλα πλήρη απεμπλοκή των ΟΤΑ από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορούν τη δημόσια υποχρεωτική εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, στην έναρξη της συνάντησης η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι υπέρ της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης. «Παρ’ όλα αυτά» όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία σε σχετική ανακοίνωσή της, «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας διαπιστώνει ότι σε αρκετούς Δήμους (από τους 114 της δεύτερης χρονιάς εφαρμογής) παρουσιάζονται προβλήματα σε επίπεδο εξεύρεσης αιθουσών» και «για το λόγο αυτό ζήτησε από τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης να διαπιστώσουν κατά πόσο τα προβλήματα αυτά είναι υπαρκτά».

«Η συγκεκριμένη διαδικασία, όπως μας ανακοίνωσαν, θα ολοκληρωθεί στο επόμενο διήμερο. Η υπουργός ζήτησε από το Δ.Σ. της ΔΟΕ, μόλις λάβει γνώση αυτών των στοιχείων, να εκθέσει την εμπεριστατωμένη άποψή του για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε καθέναν από αυτούς τους Δήμους» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών η κ. Κεραμέως «ανέφερε, επίσης, ότι εφόσον, τελικά, διαπιστωθεί ότι σε κάποιους Δήμους υπάρχουν ανυπέρβλητα προβλήματα που αφορούν την εξεύρεση αιθουσών, θα εισηγηθεί στον Πρωθυπουργό νομοθετική ρύθμιση ένταξής τους στο τρίτο έτος εφαρμογής, ώστε να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος επίλυσης αυτών των προβλημάτων».

Η ΔΟΕ από την πλευρά της τόνισε ότι «θα πρέπει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να λάβει όλα τα επιβεβλημένα μέτρα (χρηματοδότηση για εκμίσθωση αιθουσών, αγορά οικοπέδων, ανέγερση κτιρίων, επιτάχυνση των διαδικασιών…) ώστε να αποδείξει έμπρακτα τη βούλησή της για πλήρη εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης».

Τονίστηκε επίσης ότι «πολλοί Δήμοι (σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από υπηρεσιακούς παράγοντες) παρότι χρηματοδοτήθηκαν για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υποδομών ολιγώρησαν, δεν το έπραξαν και τώρα παρουσιάζουν αιτιάσεις για τη μη εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης».

Το δ.σ. της ΔΟΕ δηλώνει πως «θα παρακολουθήσει όλη τη διαδικασία και σε συνεργασία με τα πρωτοβάθμια σωματεία θα παρέμβει για τη διασφάλιση της υλοποίησης του Νόμου για εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα στα δημόσια νηπιαγωγεία».

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ