Ντόλμαν: Λιγότεροι φόροι, περισσότερες επενδύσεις

Την ανάγκη για μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις επεσήμανε ο Πίτερ Ντόλμαν.

«Η Ελλάδα χρειάζεται να καταβάλει μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική προσπάθεια για να καλύψει τα κενά από την υπόλοιπη Ευρωζώνη και να πετύχει υψηλότερη ανάπτυξη. Μόνο έτσι θα νιώσουν βελτίωση στη ζωή τους οι Έλληνες», διεμήνυσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν, ο οποίος προέκρινε την ανάγκη μείωσης των φορολογικών συντελεστών.

Μιλώντας στην 23η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με την Ελληνική Κυβέρνηση, που διεξάγεται στο Λαγονήσι, ο κ. Nτόλμαν χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τη μείωση της πολιτικής αβεβαιότητας και αναγνώρισε τη βελτίωση της πρόσβασης στις αγορές, η οποία ωστόσο «δεν είναι βιώσιμη και μακροπρόθεσμη».

Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα σήμερα είναι χαμηλή για χώρα που υπέστη τόσο σφοδρή ύφεση τα προηγούμενα χρόνια. Χαρακτήρισε ιδιαίτερα υψηλή την ανεργία, επεσήμανε ότι οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν πολύ ακριβά για τις υπηρεσίες που λαμβάνουν, σημείωσε ότι δεν υπάρχει αποτελεσματικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας και στάθηκε στο γεγονός ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη, εν μέσω μειούμενης πορείας των πιστώσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησε ότι η χώρα θα χρειαστεί μια 10ετία έως ότου επιστρέψει στα επίπεδα προ της κρίσης. «Για τη βιωσιμότητα του χρέους χρειάζονται υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Ντόλμαν, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη ενός καλύτερου μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής, με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, υψηλότερες επενδύσεις και καλύτερα στοχευμένη κοινωνική πολιτική.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της μεγαλύτερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας, «για τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας», και μίλησε για τη σημασία ενδυνάμωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι ουραγός της Ευρώπης στον τομέα της προσέλκυσης επενδύσεων. Αναφέρθηκε επίσης στη δημογραφική πρόκληση για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι, αν δεν αντιστραφεί η σημερινή πορεία, η μείωση του νέου εργατικού δυναμικού θα διαμορφωθεί στο 40% τα επόμενα 50 χρόνια.

Πηγή: naftemporiki.gr

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ