Δίκη Χρυσής Αυγής: Απολογήθηκε ο πυρηνάρχης της Νίκαιας

Με την απολογία του πυρηναρχη της Νίκαιας, Γιώργου Πατέλη, συνεχίστηκε η δίκη για τη Χρυσή Αυγή ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Ο κατηγορούμενος αφού αρνήθηκε τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, ανεφερε στους δικαστές την πρώτη επαφή που είχε με την οργάνωση το 2022, όταν γοητεύτηκε από μια τελετή για τα Ίμια.

«Μου άρεσε πολύ αυτό που είδα. Άκουσα αρκετές ομιλίες για την πατρίδα και τους Έλληνες. Είδα ανθρώπους να ψέλνουν το εθνικό ύμνο, είδα μια αγκαλιά ανθρώπων. Πριν ψηφίσω τη χρυσή αυγη είχα ψηφίσει τη νέα δημοκρατία. Άρχισα να γνωρίζω μέσω Facebook παιδιά από τη χρυσή αυγη, όταν άρχισα να ψάχνω τι είναι αυτή η οργάνωση. Είχαμε κάνει ένα παρεάκι. Πήγα στα γραφεία να ακούσω ομιλία και να δω από κοντά τι είναι. Επισκέφθηκαμε τα γραφεία του Πειραιά. Έτσι ξεκίνησα. Αρχίσαμε να βοηθάμε σε δράσεις που μοίραζαν τρόφιμα».

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε οτι το 2013 άνοιξε τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, μαζί με τη σύζυγό του, απ 'οπου ενημέρωνε για όλες τις δραστηριότητες (διανομή τροφίμων, εντύπου υλικού) τον Γιάννη Λαγό.

Πρόεδρος: Έχουμε δει σε φωτογραφίες συγκεκριμένη ενδυμασία. Αυτό γιατί συνέβαινε;

Κατηγορούμενος: Έχει παρεξηγηθεί πολύ αυτό. Ξεκίνησε με δύο πιτσιρικάδες που είχαν έρθει στην τοπική. Έγινε μόδα στα γραφεία. Έβλεπες και γυναίκες να ντύνονται έτσι. Πολλές φορές ζητούσα κι εγώ. Ας πούμε να φοράνε μαύρη μπλούζα αν είχαμε εκδήλωση μνήμης. Κάποια στιγμή όμως έγινε γελοία η μόδα. Ήταν απλά μια μπλούζα της Χρυσής Αυγής κι ένα παντελόνι από κάτω.

Προεδρος: Τι εννοούσαν όταν έλεγαν «τα παιδιά με τα μαύρα»;

Κατηγορούμενος: Δεν ξέρω. Όλη η Χρυσή Αυγή φορούσε μαύρη μπλούζα. Εμείς είχαμε απλώς και στρατιωτικό παντελόνι.

Πρόεδρος: Όταν λέτε έγινε γελοία η μόδα;

Κατηγορουμενος: Ας πούμε μας κορόιδευε η τοπική του Πειραιά, που είχαμε έναν υγιή ανταγωνισμό, επειδή ντυνόμαστε έτσι.

Πρόεδρος: Δεν υπήρχε δηλαδή άλλος λόγος να ντύνεστε ομοιόμορφα και να παρατάσσεστε με συγεκριμένο τρόπο;

Κατηγορούμενος: Όχι μόνο για ομοιομορφία.

Κατά την απολογία του, όταν ερωτήθηκε για τη ζώνη του Περάματος, ο κατηγορούμενος είπε ότι δεν είχε σχέσεις με την περιοχή, αλλά είχε πάει σε ομιλία για να ενισχύσει την παρουσία του κόσμου της οργάνωσης, ενώ υποστήριξε ότι δεν έχει καμία σχέση με τον ναζισμό.

Η δολοφονία Φύσσα

Ο κατηγορούμενος περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τι έγινε τη νύχτα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Όπως είπε, είχε πει στον Γιώργο Ρουπακιά, ο οποίος βοηθούσε, να πάει να παραλάβει τα τρικάκια που είχε παραγγείλει από το Περιστέρι, για να τα πετάξουν έτσι ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος για την ομιλία Μιχαλολιάκου.

«Περίπου στις δέκα και μισή με έντεκα το βράδυ του τηλεφώνησε ο Ρουπακιάς ότι έχει τα τρικάκια. Του είπα να τα πάει στο περιβολάκι και να τα δώσει στον Καζατζόγλου να τα παραλάβει. Εγώ θα έστελνα μήνυμα να έρθει ο κόσμος να τα παραλάβει», είπε ο Γιώργος Πατέλης, προσθέτοντας ότι έστειλε μηνυμα σε όλους να συναντηθούν στην τοπική.

«Εδώ έχουμε δυο πράγματα. Ένα μήνυμα που έχω στείλει εγώ για τα τρικάκια κι ένα πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Άγγος στο Κοράλι. Έχουν πάρει ένα μήνυμα και το έχουν κάνει σημαία. Με έχουν χλευάσει. Λένε ότι εδωσα εντολή για τέτοιο πράγμα. Πάνε να μου βγάλουν ηθική αυτουργία. Μας πέταξαν σε μια φυλακή δύο χρόνια για κάτι που δεν έχουμε κάνει. Εκτός από το Ρουπακιά, οι υπόλοιποι δεν έχουμε σχέση. Έχουν πειράξει και το μήνυμα που έστειλα. Έχω παιδί. Κανεις δεν ήθελε να πεθάνει ο Φύσσας. Κανείς δεν είχε το δικαίωμα. Και στον ίδιο το Ρουπακια είπα «κόψε το λαιμό σου με αυτό που έκανες». Η συνείδηση μου είναι πολύ καθαρή. Δεν έβαλα ποτέ κανέναν να σκοτώσει», είπε ο κατηγορούμενος.

Από τηλεφώνημα του Άγγου έμαθα ότι ο Ρουπακιάς τραυμάτισε κάποιον. Ο Ρουπακιάς αργότερα με πήρε τηλέφωνο και μου λέει «μαχαίρωσα άνθρωπο, θέλω δικηγόρο». Κι εκεί του είπα «έτσι όπως τα έκανες, κόψε το λαιμό σου».

Σε ερώτηση της Προέδρου για το πως βρέθηκαν μέλη της τοπικής στο Κοράλλι, απάντησε ότι έχει δώσει την εξήγηση ο Γιαννης Άγγος, που είχε περιγράψει «ότι άκουσε τη φωνή της κοπέλας του Φύσσα και κατέβηκε να δει τι έγινε και του είπαν για το Ρουπακιά». Σχολίασε μάλιστα την πεποίθηση που υπάρχει ότι «ο Παυλος Φύσσας ήταν στοχοποιημένος από τη Χρυσή Αυγή», υποστηρίζοντας ότι «ούτε η οικογένεια του Φύσσα δεν το λέει αυτό».

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ