Τουρκία: Καταδίκη επτά ατόμων για τη δολοφονία δημοσιογράφου αρμενικής καταγωγής

Ποινές κάθειρξης και φυλάκισης επέβαλε τουρκικό δικαστήριο σε επτά άτομα που ενέχονταν στη δολοφονία, το 2007, του Τούρκου δημοσιογράφου αρμενικής καταγωγής Χραντ Ντινκ, όπως μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ.

Ο Ντινκ, ηλικίας τότε 52 ετών, δολοφονήθηκε με δύο σφαίρες στη μέση του δρόμου μπροστά στα γραφεία της εφημερίδας Άγος, της οποίας ήταν διευθυντής, τη 19η Ιανουαρίου 2007.

Ο δράστης της δολοφονίας, Ογκίν Σαμάστ, 17 ετών όταν τη διέπραξε, ομολόγησε την ενοχή του και το 2011 καταδικάστηκε να εκτίσει ποινή κάθειρξης 23 ετών. Όμως η ταυτότητα των πιθανών εντολέων του, των ηθικών αυτουργών του φόνου του Χραντ Ντινκ, παραμένει αντικείμενο σφοδρής πολεμικής στην Τουρκία. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η ποινή του Σαμάστ αυξήθηκε κατά δυόμισι χρόνια, καθώς κρίθηκε ένοχος στην κατηγορία πως ανήκε σε «εγκληματική οργάνωση».

Ανάμεσα στους άλλους υπόπτους που καταδικάστηκαν ήταν ο Ερχάν Τουντζέλ, ο οποίος εκτίει ήδη 99 χρόνια κάθειρξη για τον ρόλο του στη δολοφονία του Ντινκ και σε άλλα εγκλήματα που έχει ομολογήσει πως διέπραξε.

Άλλοι τέσσερις ύποπτοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης και κάθειρξης μεταξύ ενός και 16 ετών, ενώ δύο πρόσωπα απαλλάχθηκαν.

Ο Χραντ Ντινκ απέκτησε τεράστια φήμη αφότου ίδρυσε την εφημερίδα Άγος, που τυπωνόταν στην τουρκική και στην αρμενική γλώσσα. Καταπιανόταν συχνά με θέματα ταμπού και ήταν ένα από τα πλέον μισητά πρόσωπα στους κύκλους των Τούρκων εθνικιστών.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ