Πίσω από την πρόταση Ακκιντζί για το αέριο

• Εξόφθαλμα οι Τούρκοι επιδιώκουν και τον ενεργειακό έλεγχο της Κύπρου

Όπως ήταν αναμενόμενο, το Συμβούλιο Αρχηγών απέρριψε ομόφωνα την πρόταση Ακκιντζί για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου. Με βάση το αιτιολογικό της απόρριψης «η πρόταση του Τ/κ ηγέτη κ. Μ. Ακκιντζί δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καθώς αποπροσανατολίζει από την ουσία του προβλήματος του κυπριακού και την ανάγκη άμεσης επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, με στόχο (αν υπάρχει η απαραίτητη βούληση από όλους τους εμπλεκομένους) την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργική λύσης, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Επίσης, στο κείμενο απόρριψης αναφέρεται ότι η πρόταση Ακκιντζί «περιέχει πρόνοιες που δεν εξυπηρετούν το καλώς νοούμενο συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού στο σύνολο της».

Φυσικά, κατά τη γνώμη μας, υπάρχουν και πολλοί άλλοι λόγοι για την απόρριψη της πρότασης Ακκιντζί, οι οποίοι πιστεύουμε ότι θα συμπεριληφθούν στην αναλυτική απάντηση που θα του στείλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Τέτοιοι λόγοι είναι:

• Ο κίνδυνος τορπιλλισμού της νέας προσπάθειας της κας Τζ. Λουτ για να φέρει τις δύο πλευρές ξανά στο τραπέζι του διαλόγου (ήδη άρχισε να γίνεται αυτό).
• Το ενδεχόμενο να μετατρέψουμε το κυπριακό πρόβλημα σε θέμα διαφοράς μόνο για το φυσικό αέριο.
• Ο κίνδυνος η Τουρκία να πάρει ότι επιθυμεί στο φυσικό αέριο και να συνεχίσει την αδιάλλακτη στάση της στο κυπριακό.

Όλα αυτά και πολλά άλλα, δεν επέτρεπαν στη δική μας πλευρά να συνηγορήσει σε μια πρόταση που προφανώς έγινε με σκοπό:

• Να κερδίσει πόντους επικοινωνιακά η Τουρκική πλευρά.
• Να επιβάλει τους εκβιασμούς της η Τουρκία και να εισέλθει από το παράθυρο στο ενεργειακό παιχνίδι της Κύπρου και γενικότερα της περιοχής.
• Να εξέλθει η Τουρκία της δύσκολης θέσης, όπου είναι διπλωματικά απομονωμένη και δέχεται κυρώσεις από την Ε. Ένωση.
• Να διευκολυνθεί η Τουρκία, ώστε να σταματήσει την περιπέτεια με τις γεωτρήσεις που απλώς φαίνεται να γίνονται για το θεαθείναι.

Από την άλλη πλευρά, οι εξελίξεις όπως προδιαγράφονται, δεν είναι οι καλύτερες, αφού η Τουρκία τώρα θα συνεχίσει τις προκλήσεις και τις απειλές της κατά της Κύπρου.

Αυτό σημαίνει ότι και εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε υπό πίεση, αφού κανένας δεν επιθυμεί την όξυνση και την κρίση.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι τι μέλλει γενέσθαι; Προφανώς η Τουρκία θα συνεχίσει να στέλλει πλοία, γεωτρύπανα και αεροπλάνα στην ΝΑ Μεσόγειο και εμείς θα πιέζουμε την Ε. Ένωση και τις ΗΠΑ για να επέμβουν πιο δραστικά για να σταματήσουν την επιθετικότητα της Άγκυρας.

Τι θα γίνει στο τέλος και ποιος θα υποχωρήσει θα διαφανεί σε βάθος χρόνου. Πάντως, θα πρέπει όλοι να προετοιμαστούμε για μια δύσκολη περίοδο, όπου τα πράγματα θα καταστούν πιο περίπλοκα και ίσως πιο επικίνδυνα.

Η Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιήσει και άλλους μοχλούς πίεσης, όπως είναι η ενσωμάτωση στα κατεχόμενα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, κλπ.

Εμείς, οφείλουμε να παραμείνουμε ψύχραιμοι και σοβαροί και να μην μπούμε στη λογική της Άγκυρας για στρατικοποίηση των εξελίξεων. Με όπλο μας τη διπλωματία και συμμάχους την Ε. Ένωση, (ίσως) τις ΗΠΑ και τις εταιρείες που εμπλέκονται στις έρευνες φυσικού αερίου, να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε και αυτό το σκόπελο. Το όλο σκηνικό θυμίζει την περίοδο πριν την ένταξη της Κύπρου στην Ε. Ένωση, όπου οι Τούρκοι μας απειλούσαν ανοικτά και με πόλεμο, αν τολμούσαμε να μπούμε στην Ευρώπη. Τελικά, η Κύπρος εισήλθε στην Ε. Ένωση και η Τουρκία έχασε το παιχνίδι.

Τώρα, βιώνουμε τα ίδια με τη διαφορά ότι η Τουρκία, χρησιμοποιώντας τη στρατιωτική δύναμη της, θέλει πάση θυσία το φυσικό αέριο της Κύπρου και όχι μόνο…


Ιωσήφ Ιωσήφ

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ