ΑΚΕΛ: Η Κυβέρνηση απέτυχε στην εξωτερική πολιτική

«Η εξωτερική μας πολιτική κρίνεται από το αποτέλεσμα και όχι από επικοινωνιακού τύπου κατασκευάσματα. Η πραγματικότητα είναι λοιπόν αδυσώπητη. Οι κυβερνώντες διαφήμιζαν πολλά και διάφορα, δημιουργώντας ψευδαισθήσεις και αρνούμενοι να εργαστούν προληπτικά.
 
Αναλώθηκαν σε επικοινωνιακά παιχνίδια. Την ολιγωρία τους πληρώνει σήμερα η πατρίδα». Αυτό ανέφερε σε δήλωσή του ο Χρίστος Χριστοφίδης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, απαντώντας σε σημερινές τοποθετήσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Πρόδρομου Προδρόμου.
 
Συνεχίζοντας, ο κ. Χριστοφίδης αναφέρει «μας έλεγαν ότι η ΑΟΖ μας είναι διασφαλισμένη. Σήμερα η Τουρκία αλωνίζει στην ΑΟΖ μας. Μας έλεγαν ότι η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει γεώτρηση για πολιτικούς και τεχνικούς λόγους. Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη δύο γεωτρήσεις της Τουρκίας. Μας έλεγαν ότι κτίσαμε ισχυρές συμμαχίες που θα διασφαλίσουν τα συμφέροντά μας. Σήμερα η προκλητικότητα της Τουρκίας κορυφώνεται χωρίς ουσιαστική διεθνή αντίδραση. Μας έλεγαν ότι ανέμεναν σοβαρές κυρώσεις και «στοχευμένα μέτρα» από την ΕΕ στην Τουρκία. Ακόμα περιμένουμε τα στοχευμένα μέτρα ενώ η Τουρκία ειρωνεύεται τα μέτρα των Βρυξελλών».
 
 
Πρόσθεσε παράλληλα πως η Κυβέρνηση διέρρεε διάφορα περί Γαλλικής στρατιωτικής βάσης και στρατιωτικών συνεργασιών. «Σήμερα αποδεικνύονται όλα ψέματα», εξηγεί.
 
«Δυστυχώς για την πατρίδα, οι κυβερνώντες χτίζουν προσωπικές εικόνες με τη βοήθεια ΜΜΕ, αλλά στην πράξη έχουν αποτύχει στην εξωτερική πολιτική. Και κριτήριο της αλήθειας είναι η πράξη», διαμήνυσε.
 
Επανέναρξη διαπραγματεύσεων σε μια σωστή βάση
 
Μιλώντας για το Κυπριακό και για την ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, ο κ. Χριστοφίδης εξήγησε πως «η προοπτική μιας άτυπης διάσκεψης στα πρότυπα του Κρανς Μοντανά δίνει σήμερα μια αχτίδα φωτός για έξοδο από τα αδιέξοδα. Οι δύο ηγέτες θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να καλέσουν από κοινού το ΓΓ του ΟΗΕ να συγκαλέσει μια τέτοια διάσκεψη, η οποία θα συζητήσει διαδικαστικά το πως προχωρούμε. Η βάση λύσης του Κυπριακού πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Οι δηλώσεις Όζερσαϊ και τούρκων αξιωματούχων ότι σε αυτή τη διάσκεψη θα πρέπει να συζητηθεί και το ποια μορφή λύσης θα συμφωνήσουμε (αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για δύο κράτη και συνομοσπονδία) είναι αντιπαραγωγικές. Τέτοιες προσεγγίσεις εάν υιοθετηθούν θα έχουν ολέθρια αποτελέσματα για την πατρίδα».
 
Πρόσθεσε ακόμη πως «ο κ. Αναστασιάδης πρέπει με τρόπο κατηγορηματικό και πειστικό να ξεκαθαρίσει ότι η δική μας πλευρά συζητά μόνο για λύση διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντανά, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες.  Η επιμονή ηγετικών κύκλων της Τουρκίας και εθνικιστικών κύκλων στην τουρκοκυπριακή κοινότητα για ενταφιασμό της διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας ως της βάσης λύσης του Κυπριακού, αποδεικνύει πότε ζημιογόνες, άκυρες και εκτός πραγματικότητας, είναι η φωνές στις ελληνοκυπριακή πλευρά για να καταγγείλουμε εμείς οι ίδιο τη ΔΔΟ».
 
Καταλήγοντας είπε πως «δυστυχώς, ως ΑΚΕΛ έχουμε επιβεβαιωθεί σε όλες τις βασικές ανησυχίες και προβλέψεις μας τα τελευταία δύο χρόνια. Είχαμε πολύ έγκαιρα προειδοποιήσει για τα τραγικά αδιέξοδα που θα έφτανε το κυπριακό, λόγω της στασιμότητας και της αποενοχοποίησης της Τουρκίας. Ευτυχώς υπάρχει ακόμα χρόνος για να σωθεί η πατρίδα και να αποφύγουμε την καταστροφή».
 
TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ