Σε συγγένεια και δικαιώματα που φτάνουν στο 1571 αναφέρθηκε ο Ντονμέζ στα κατεχόμενα

«Εμείς δεν γνωρίσαμε όσους ζουν στην Κύπρο μόνο το 1974, η συγγένεια και το δίκιο (νομικά δικαιώματα) μας πάνε μέχρι το 1571,» ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, μιλώντας χθες το απόγευμα σε εκδήλωση στο Δίκωμο, στην οποία συμμετείχε ο Τούρκος «πρέσβης» στα κατεχόμενα και ο «υπουργός ενέργειας», καθώς και κόσμος.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ντονμέζ αναφέρθηκε στις επαφές που είχε χθες με την τ/κ ηγεσία αλλά και στην σημασία που έχει η Κύπρος για την Τουρκία. «Εμείς δεν γνωρίσαμε όσους ζουν στην Κύπρο μόνο το 1974, η συγγένεια και το δίκιο (νομικά δικαιώματα) μας πάνε μέχρι το 1571. Όταν εσείς λυπάστε, κι εμείς λυπόμαστε, όταν εσείς χαίρεστε κι εμείς χαιρόμαστε. Μας ενώνει η λύπη, η περηφάνεια, το μέλλον. Ήμασταν δίπλα σας μέχρι σήμερα, μην ανησυχείτε, θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σας και από δω και πέρα. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά σας, το δίκαιό σας και τα συμφέροντά σας, μέχρι τέλους».

Συνεχίζονται οι συζητήσεις και οι αντιπαραθέσεις για τον διαμοιρασμό των φυσικών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο, πρόσθεσε ο κ. Ντονμέζ επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι η ε/κ πλευρά συμπεριφέρεται σαν είναι ο μόνος άρχοντας στο νησί. Η ανατολική Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε εθνική υπόθεση όχι μόνο για την «τδβκ» - όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος – αλλά για 80 εκ. πολίτες της Τουρκίας, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός.

Η ειρήνη, ανέφερε, δεν ήρθε εύκολα και το να συντηρηθεί το κλίμα ειρήνης και ευμάρειας είναι εξίσου δύσκολο. Είπε ότι δόθηκε ένας μεγάλος αγώνας για να «κυριαρχήσει η ειρήνη σε αυτά τα χώματα από τους ομοεθνείς μας. Έχουμε ήρωες και μάρτυρες (σσ: αυτοί που πεθαίνουν σε πόλεμο)». Μακάρι αυτή η κοινωνία να μην ζήσει ξανά εκείνες τις μέρες και γι’ αυτό χρειάζεται ενότητα και ομοψυχία για να εφαρμόσουμε το κοινό όραμα, σημείωσε.

«Εμείς στην Τουρκική Δημοκρατία θα είμαστε και πάλι πίσω σας σε αυτό τον ιερό αγώνα των συγγενών και των ομοεθνών μας». Πιστεύω ότι πιστεύετε και σεις από καρδιάς στον ίδιο στόχο και μακάρι ο Αλλάχ να (βοηθήσει να) μην χαλάσει την ενότητα και την ομοψυχία μας, ανέφερε ο κ. Ντονμέζ.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ