Και νέο κρούσμα ιού Δυτικού Νείλου στην Κύπρο

Συνεχίζεται η νοσηλεία τεσσάρων ανθρώπων στην Κύπρο για τον ιό του Δυτικού Νείλου, δύο σε Εντατικές Μονάδες και δύο σε Παθολογική Κλινική, ένα περιστατικό επιβεβαιώθηκε και ακόμη ένα περιστατικό διερευνάται στην Αμμόχωστο, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών Ελισάβετ Κωνσταντίνου
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, η κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι δεν έχει διαφοροποιηθεί κάτι σε ό,τι αφορά τους τέσσερις ασθενείς.
 
«Εκείνο που διαφοροποιήθηκε είναι ότι έχουμε ένα ύποπτο περιστατικό στην Αμμόχωστο, το οποίο νοσηλεύεται και διερευνάται και ακόμη ένα περιστατικό ασθενή, το οποίο έχει επιβεβαιωθεί», είπε.

Σε ερώτηση για το πώς μπορεί να προφυλαχθεί το κοινό από τα κουνούπια, απάντησε ότι στην Κύπρο ακολουθείται η ίδια πρακτική με τις υπόλοιπες χώρες όπου έχουν εμφανιστεί κρούσματα. Έκανε αναφορά στην ένδυση τις βραδινές ώρες με ρούχα με μακριά μανίκια και παντελόνια, στα φιδάκια και τα εντομοαπωθητικά και τους ψεκασμούς. Είναι καλό να γίνεται χρήση ανεμιστήρων οι οποίοι απωθούν τα κουνούπια ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους, είπε.

Σε ερώτηση αν συνήθως από το Σεπτέμβριο και μετά μειώνεται η παρουσία των κουνουπιών απάντησε καταφατικά. «Ευελπιστούμε ότι μόλις μπει το φθινόπωρο θα αλλάξουν τα πράγματα», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ερωτηθείσα αν το Υπουργείο έχει οποιαδήποτε νεότερη πληροφόρηση για την κατάσταση στα κατεχόμενα η κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι χθες, Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Δικοινοτικής Ομάδας επικοινώνησε μαζί τους και οι ίδιοι τον ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχουν άλλα κρούσματα, αν και όπως διευκρίνισε το Υπουργείο δεν έχει τρόπο επιβεβαίωσης αυτής της πληροφόρησης.
 
Σοβαρά συμπτώματα σε λιγότερο από 1% των ανθρώπων που μολύνονται
 
Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας, το 80% των ατόμων που μολύνονται, δεν εκδηλώνουν συμπτώματα του ιού, το 20% αυτών, μπορεί να εκδηλώσουν ήπια μορφή της νόσου με συμπτώματα όπως πυρετό, κόπωση, πονοκέφαλο, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, συμπτώματα από το γαστρεντερικό όπως εμετούς, διάρροιες, ανορεξία, πόνο στην κοιλιά, εξάνθημα και σπανιότερα διόγκωση των λεμφαδένων.

Η νόσος περνάει από μόνη της, συνήθως σε 3-10 ημέρες, προστίθεται.
 
Περίπου 1 στα 150 άτομα, δηλαδή λιγότερο από 1% που μολύνονται με τον ιό του Δυτικού Νείλου θα αναπτύξουν «σοβαρή νόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα, μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα ή οξεία χαλαρά παράλυση».

Τα  συμπτώματα, αναφέρεται, είναι πιθανόν να περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, δυσκαμψία του αυχένα, διαταραχές επιπέδου συνείδησης όπως απάθεια, λήθαργο, σύγχυση ή κώμα, νευρολογική συμπτωματολογία όπως αστάθεια, διαταραχές βάδισης, τρόμο, σπασμούς, παραλύσεις, διαταραχές όρασης. «Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες και οι νευρολογικές εκδηλώσεις μπορεί να είναι μόνιμες», προστίθεται.

Μετά από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού μεσολαβούν συνήθως 2-14 ημέρες (χρόνος επώασης) μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων, συμπληρώνεται.
 
Σημειώνεται ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται όταν τσιμπούν μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), που αποτελούν τη βασική δεξαμενή του ιού στη φύση. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος πανικού.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω της συνήθους κοινωνικής (π.χ. άγγιγμα, φιλί), σεξουαλικής ή άλλης επαφής. Επίσης, δεν μεταδίδεται από νοσηλευόμενους ασθενείς στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ