Η αγορά της Ελλάδας μας χαμογελά και πάλι

• Κυπριακές επιχειρήσεις άρχισαν να βλέπουν ευκαιρίες

Με τις εξαγγελίες που έκανε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, δημιούργησε κλίμα αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας.

Η μείωση φόρων, η επίσπευση μεγάλων αναπτυξιακών έργων, η διευκόλυνση των επενδύσεων και η απλοποίηση των διαδικασιών για επιχειρηματικές δραστηριότητες, ενίσχυσαν τις προσδοκίες για καλύτερες μέρες στην οικονομία της Ελλάδας.

Ενδεικτικό των προθέσεων της νέας κυβέρνησης είναι ότι ήδη κατάργησε τα capital controls διευκολύνοντας τις συναλλαγές και προώθησε τις διαδικασίες για τη μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό και την επαναλειτουργία του εργοταξίου χρυσού στις Σκουριές.

Όλα αυτά τα δείγματα γραφής, που έδωσε η νέα κυβέρνηση, δεν ενθουσίασαν μόνο του πολίτες στην Ελλάδα, αλλά έστειλαν θετικά μηνύματα και στο εξωτερικό. Ήδη, ξένοι επενδυτές, διεθνή funds και μεγάλοι επιχειρηματικοί ομίλοι του εξωτερικού άρχισαν να τοποθετούν την Ελλάδα στα επενδυτικά τους σχέδια. Μάλιστα, κάποιοι ξένοι οίκοι δεν διστάζουν να χαρακτηρίσουν την Ελλάδα ως το νέο Ελντοράντο της Ευρώπης.

Μεταξύ αυτών που άρχισαν να καλοβλέπουν μια επέκταση τους στην Ελλάδα είναι και αρκετές κυπριακές εταιρείες. Τα μηνύματα που έρχονται από επιχειρήσεις είναι ότι θα τους ενδιέφερε μια στενότερη επιχειρηματική σχέση με την Ελλάδα. Όπως και οι ξένοι, έτσι και οι Κύπριοι επιχειρηματίες φαίνεται να πιστεύουν ότι η Ελλάδα, λόγω της πολύχρονης κρίσης, προσφέρει ευκαιρίες.

Μάλιστα, οι κύπριοι επιχειρηματίες πιστεύουν ότι έχουν περισσότερα πλεονεκτήματα από τους ξένους λόγω των στενών σχέσεων των δύο χωρών, της κοινής γλώσσας και κουλτούρας και ίσως λόγω των πολλών διαπροσωπικών διασυνδέσεων και καλύτερης γνώσης της Ελληνικής αγοράς από τους ξένους.

Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήδη πολλές κυπριακές Εταιρείες βρίσκονται στην Ελλάδα, ενώ άλλες, με διαφορετικά δεδομένα, επιχείρησαν και στο παρελθόν να επεκταθούν στην Ελλάδα.

Η μεγάλη διαφορά σήμερα με παλαιότερα είναι ότι οι τιμές προϊόντων, υπηρεσιών, πρώτης ύλης, ενοικίων, μισθών, κλπ. στην Ελλάδα, βρίσκονται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα, ενώ οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται διευκολύνουν το περιβάλλον δράσης των επιχειρήσεων.

Η αγορά της Ελλάδας, λοιπόν, άρχισε να χαμογελά και πάλι στις επιχειρήσεις μας, οι οποίες αναζητούν επέκταση σε μεγαλύτερες αγορές.

Με δεδομένο ότι οι άλλες γειτονικές μας χώρες δεν προσφέρουν πλέον τις ευκαιρίες που είχαν προηγουμένως, η Ελλάδα μοιάζει ως η μεγάλη ευκαιρία για την εξωστρέφεια των κυπριακών επιχειρήσεων.

Φυσικά, όπως κάθε επιχειρηματικό άνοιγμα και αυτό στην Ελλάδα χρειάζεται προσεκτικές κινήσεις και μέτρο. Οι εταιρείες που θα αποφασίσουν επέκταση στην Ελλάδα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν ιδιαιτερότητες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.

Οι εξελίξεις αυτές είναι προς την ορθή κατεύθυνση και θα δημιουργήσουν οφέλη και προς τις δύο οικονομίες.

Η περίοδος, λοιπόν, που αρχίζει για την Ελλάδα φαίνεται αρκετά ενδιαφέρουσα και μέσα από τις αλλαγές που συντελούνται μπορεί να βοηθήσει και η Κύπρος και οι επιχειρήσεις της.

Ιωσήφ Ιωσήφ

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ