Συλλούρης: Στο πλευρό μας η Βουλή των Ελλήνων σε κάθε προσπάθεια καταδίκης της συμπεριφοράς της Αγκυρας

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, η ενότητα και η αποφασιστικότητα, αποτελούν για Ελλάδα και Κύπρο, ισχυρή προωθητική δύναμη για να υπερβούμε εμπόδια, να ξεπεράσουμε δυσκολίες, να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις προκλήσεις των καιρών και να προχωρήσουμε αισιόδοξα προς ένα καλύτερο μέλλον, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, σε ομιλία στη συνεδρία της Ολομέλειας, παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα.

Ο κ. Συλλούρης εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες για τη στήριξη και τη βοήθεια που διαχρονικά η Βουλή των Ελλήνων παρέχει σε κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, για την ανάδειξη και καταδίκη της εγκληματικής συμπεριφοράς της Τουρκίας έναντι της Κύπρου και του λαού της.

Η συμπεριφορά αυτή, είπε, είναι απάνθρωπη, βάρβαρη, ανεπίτρεπτη και καταδικαστέα, πέρα και έξω από κάθε κανόνα δικαίου, ηθικής και πολιτισμού "και στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στο πρωτόγονο και αιματοβαμμένο «δίκαιο του ισχυρού» εκτός πλαισίου και κανόνων διεθνούς δικαίου, καθώς και σε πλήρη αντίθεση με τις οικουμενικά αποδεκτές αρχές και αξίες του ανθρώπινου πολιτισμού".

Ο Πρόεδρος της Βουλής διαβεβαίωσε ότι είμαστε διατεθειμένοι να εισέλθουμε σε συνομιλίες στις οποίες όμως η άλλη πλευρά δεν θα προσέρχεται με νέο-οθωμανικές προσεγγίσεις και ούτε μπαίνουμε σε λογικές πονηρών ανατολίτικων παζαριών.
Επέκρινε την Τουρκία ότι εκμεταλλεύεται στο έπακρο τους Τουρκοκυπρίους, τουρκοποιεί τα κατεχόμενα, μεταφέρει παρανόμως εποίκους, ενισχύει τα στρατεύματα κατοχής και αλλοιώνει το πολιτισμικό, ιστορικό και θρησκευτικό παρελθόν της περιοχής που παρανόμως κατέχει.

"Έχει θέσει ως στόχο και προτεραιότητά της τη διαιώνιση των τετελεσμένων της εισβολής. Γι’ αυτό άλλωστε και ποτέ μέχρι σήμερα, δεν προσήλθε στις συνομιλίες με εποικοδομητικό πνεύμα και ειλικρινή διάθεση για εξεύρεση μιας πραγματικά λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού", ανέφερε.

Ο κ. Συλλούρης σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε πως σε μια δύσκολη γεωπολιτικά περίοδο, σε μια περιοχή που γεννά διενέξεις και αντιπαλότητες, όπως αυτή της Ανατολικής Μεσογείου, Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν νησίδες δημοκρατίας, σταθερότητας, ανάπτυξης, ειρήνης και ασφάλειας.

"Δίνουμε μεγάλη σημασία στην ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία με τα γειτονικά μας κράτη, με τους λαούς και τα έθνη της περιοχής μας. Οικοδομούμε τις εξωτερικές μας σχέσεις βασιζόμενοι στην αλληλοκατανόηση και τον σεβασμό, στην αρχή της ισότητας, της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, του δικαίου και του αμοιβαίου οφέλους", ανέφερε. Πρόσθεσε επίσης ότι τα τελευταία χρόνια Ελλάδα και Κύπρος οικοδομούν με συνέπεια και συνέχεια, μια σειρά από τριμερείς συνεργασίες με κράτη της περιοχής μας που εδράζονται όχι μόνο στη σύμπλευση και συμπόρευση των κυβερνήσεων των κρατών μας, αλλά και στη στενή συνεργασία των Νομοθετικών μας Σωμάτων, κάτι που προσδίδει σε αυτές και ευρύτερα νομιμοποιητικά, φιλολαϊκά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια έχει εισέλθει σε μια νέα και ακόμα πιο δημιουργική περίοδο και έκανε αναφορά στη συνεργασία ανάδειξης των ιστορικών αρχείων και μαρτυριών που έφερε στο φως και στη δημόσια σφαίρα τον «Φάκελο της Κύπρου» που η Βουλή των Ελλήνων κρατούσε για χρόνια στο αρχείο της.

Ανέφερε ότι η ψηφιακή επεξεργασία και αποτύπωση, καθώς και η έντυπη έκδοση του «Φακέλου της Κύπρου», θα συμβάλουν ουσιαστικά και καθοριστικά στην ιστορική έρευνα και μελέτη των γεγονότων του 1974, θα αποτελέσουν ιστορική παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενεές, καθώς και ένα σημαντικό βήμα για να φωτιστούν εναπομείνασες σκοτεινές πλευρές της κυπριακής τραγωδίας.

"Τίποτα δεν πρέπει να μείνει κρυφό. Οφείλουμε να πορευτούμε στο δρόμο της αλήθειας και της διαφάνειας. Η πλήρης ανάδειξη και δημοσιοποίηση του ιστορικού αυτού αρχείου, θα βοηθήσει ποικιλοτρόπως την προσπάθεια για εθνική αυτογνωσία και θα συμβάλει ουσιαστικά στην απαραίτητη αυτοκριτική προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον λάθη που θα πληγώσουν το έθνος, την πατρίδα και τον λαό", ανέφερε.

Ο κ. Συλλούρης είπε περαιτέρω ότι υπάρχει συμφωνία πως το έργο αυτό πρέπει να συνεχισθεί με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς, ώστε το ταχύτερο δυνατό να δουν το φως της δημοσιότητας ακόμα περισσότερα στοιχεία, ακόμα περισσότερες αλήθειες.

Σε άλλο σημείο είπε ότι Ελλάδα και Κύπρος πορεύονται πλέον με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση προς το μέλλον, έχοντας αφήσει πίσω τους την οδυνηρή εμπειρία της οικονομικής κρίσης στη διάρκεια της οποίας παρέμειναν ενωμένες και αλληλέγγυες.

"Οι διμερείς μας σχέσεις είναι τόσο στενές και δοκιμασμένες που είναι μάλλον αδόκιμο να μιλάμε για περαιτέρω βελτίωση και σύσφιξη των σχέσεων μας. Μπορούμε όμως να μιλήσουμε για ακόμα πιο απτά αποτελέσματα. Για περισσότερα παραδοτέα και παραγόμενα έργα: στην οικονομία, το εμπόριο, τη ναυτιλία, τον τουρισμό, την άμυνα, την ασφάλεια και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Μπορούμε, μαζί, να ασχοληθούμε και ν’ αναλάβουμε πρωτοβουλίες σε όλα τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα, όπως η κλιματική αλλαγή, οι ανθρωπιστικές κρίσεις, η πολιτική προστασία και η διαχείριση κρίσεων και καταστροφών, το κυβερνοέγκλημα, η πειρατεία, κ.λπ.", κατέληξε.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ