Οι τράπεζες γύρισαν την πλάτη στα δωρεάν δάνεια της ΕΚΤ

H «όρεξη» των τραπεζών της Ευρωζώνης για τα φθηνά δάνεια της ΕΚΤ είναι πολύ πιο περιορισμένη από ό,τι οι αγορές περίμεναν. Στην σημερινή στοχευμένη δημοπρασία (TLTRO) άντλησαν δάνεια μακράς διαρκείας μόλις 3,4 δισ. ευρώ , με το ποσό να είναι περίπου δέκα φορές χαμηλότερο από το ύψος των δανείων που αποπλήρωσαν πριν από λίγες ημέρες.

Η ΕΚΤ επαναφέρε στο προσκήνιο το όπλο των στοχευμένων φθηνών δανείων σε μία προσπάθεια να διευκολύνει την πρόσβασή τους στη χρηματοδότηση. Ο νέος γύρος των TLTROs μάλιστα έρχετια με ακόμη χαμηλότερο επιτόκιο και επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων. Συγκεκριμένα έχουν διάρκεια τριών ετών και επιτόκιο που ξεκινάει από το μηδέν και θα μπορούσε να υποχωρήσει ώς και το -0,5%, που είναι σήμερα το καταθετικό επιτόκιο.

Στις αρχές της εβδομάδας οι τράπεζες επέστρεψαν κεφάλαια ύψους 31,8 δισ. ευρώ από εκείνα που είχαν λάβει παλαιότερα μέσω TLTROs. Αναλυτές προέβλεπαν ότι θα μετακυλήσουν (roll over) μεγάλο μέρος των χρεών αυτών στη νέα δημοπρασία, αλλά διαψεύστηκαν.

Εκτιμούσαν συγκεκριμένα ότι οι 28 τράπεζες, που έλαβαν μέρος στη σημερινή δημοπρασία, θα αντλούσαν από 20 έως και 100 δισ. ευρώ.

Πηγή: naftemporiki.gr

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ