Στο φως διεθνές κύκλωμα που αναμετέδιδε συνδρομητικά τηλεοπτικά προγράμματα

Διεθνές εγκληματικό δίκτυο που εξαπατούσε με παροχή υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης εξαρθρώθηκε σε πανευρωπαϊκή αστυνομική επιχείρηση, υπό τον συντονισμό της Eurojust, με τη συμμετοχή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος.

Η οικονομική ζημία που προκάλεσε ανέρχεται σε περίπου 6.500.000 ευρώ, ενώ τέθηκε σε κίνδυνο τη λειτουργία πολλών νόμιμων παρόχων υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης στην αγορά.

Πιο αναλυτικά, για την υπόθεση συνελήφθη στην Ελλάδα 31χρονος Έλληνας, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος 27χρονου Έλληνα, για παράβαση της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία και την προστασία συνδρομητικών υπηρεσιών.

Προηγήθηκε έρευνα των ιταλικών Αρχών, κατά την οποία διαπιστώθηκε η ύπαρξη οργανωμένου εγκληματικού δικτύου που δρούσε με σκοπό την παράνομη αναμετάδοση συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, με την καταβολή χρηματικού τιμήματος μικρότερου από τη νόμιμη συνδρομή.

Συγκεκριμένα, προέκυψε ότι το εγκληματικό αυτό δίκτυο λειτουργούσε σε Ιταλία, Ελβετία, Μάλτα, Ελλάδα, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία και Βουλγαρία, από το 2015.

Για την παράνομη αναμετάδοση του τηλεοπτικού σήματος χρησιμοποιούνταν πλατφόρμα λογισμικού που προσφέρεται από εταιρεία με έδρα τη Βουλγαρία, με νόμιμους εκπροσώπους τους δύο εμπλεκόμενους Έλληνες.

Λόγω της διευρυμένης δράσης του δικτύου, οργανώθηκε κοινή επιχείρησης των Αρχών των εμπλεκόμενων χωρών, με τον συντονισμό της Eurojust.

ASTYNOMIA.GR
Στο πλαίσιο αυτό, πρωινές ώρες χθες, αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έκαναν έρευνα στο σπίτι του 27χρονου, όπου διαπιστώθηκε η πρόσβασή του σε διαχειριστικό περιβάλλον οκτώ servers, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τέσσερις συσκευές IPTV, τρεις φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τρεις εσωτερικοί σκληροί δίσκοι αποθήκευσης δεδομένων, εξωτερικό μέσο αποθήκευσης (usb stick), εσωτερικό μέσο αποθήκευσης (micro SD), συσκευή κινητής τηλεφωνίας, δύο κάρτες SIM, τέσσερις τραπεζικές κάρτες, συσκευή αποθήκευσης ψηφιακών κρυπτονομισμάτων, καταμετρητής χαρτονομισμάτων και έγγραφα που αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς, συναλλαγές και λοιπές χειρόγραφες σημειώσεις.

Παράλληλα, σε έρευνα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος στο σπίτι του 31χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 24 συσκευές IPTV, φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, έξι εσωτερικοί σκληροί δίσκοι αποθήκευσης δεδομένων, τρία εξωτερικά μέσα αποθήκευσης (usb sticκs), εσωτερικό μέσο αποθήκευσης (micro SD), συσκευή κινητής τηλεφωνίας, δύο κάρτες SIM, έξι τραπεζικές κάρτες, διαδικτυακή συσκευή αποθήκευσης (NetworkAttachedStorage – NAS), συσκευή αποθήκευσης ψηφιακών κρυπτονομισμάτων, σφραγίδα με λογότυπο εταιρείας, βιβλιάριο καταθέσεων, 114.550 ευρώ κι έγγραφα που αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς και συναλλαγές και λοιπές χειρόγραφες σημειώσεις.

Κατά την πανευρωπαϊκή αυτή επιχείρηση, περισσότεροι από 200 διακομιστές (servers) τέθηκαν εκτός λειτουργίας και περισσότεροι από 145 λογαριασμοί PayPal των εμπλεκόμενων δεσμεύτηκαν, ενώ διακόπηκε το σήμα για θεατές παράνομων υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ευρώπη, οι οποίοι επωφελούνταν από αυτή την παροχή, πληρώνοντας συνδρομές πολύ χαμηλότερες από τις τιμές της αγοράς.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και στην Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος αντίστοιχα, για εργαστηριακή πραγματογνωμοσύνη.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του 27χρονου θα υποβληθεί στην αρμόδια ανακριτική Αρχή.

Ο 31χρονος συλληφθείς, οδηγείται σήμερα στον αρμόδιο εισαγγελέα.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ