Στόχος να αναπτυχθεί 'φόρουμ διαλόγου' λέει στο ΚΥΠΕ ο Καδής για την πρωτοβουλία για κλιματική αλλαγή

Η Κύπρος, λόγω της θέσης της και των άριστων σχέσεων που διατηρεί με τις χώρες της περιοχής, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό συντονιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, ενόψει της παρουσίασης στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, στη Νέα Υόρκη, της πρωτοβουλίας της Κύπρου για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο κ. Καδής υπογράμμισε πως στόχος είναι να αναπτυχθεί ένα «φόρουμ διαλόγου» χωρίς αποκλεισμούς, μια πλατφόρμα όπου οι εθνικοί και περιφερειακοί φορείς μπορούν να συζητήσουν επιστημονικές πρακτικές λύσεις για τις προκλήσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Στο πλαίσιο της Συνόδου, που θα γίνει στις 23 Σεπτεμβρίου, θα παρουσιαστούν, από τις 21 μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου, οι πρωτοβουλίες διαφόρων κρατών που συνδέονται με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο κ. Καδής θα παρουσιάσει την πρωτοβουλία της Κύπρου σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, καθώς και σε διμερείς επαφές που θα πραγματοποιήσει με ομολόγους του των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Η πρωτοβουλία της Κύπρου εξαγγέλθηκε το 2018 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και αποσκοπεί στον συντονισμό και τη συνεργασία των χωρών της περιοχής, έτσι ώστε να αναπτυχθεί ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε διάφορους τομείς (π.χ. περιβάλλον, γεωργία, τουρισμό, υγεία).

Ο κ. Καδής ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως το εν λόγω σχέδιο δράσης θα ετοιμαστεί με τη συνεισφορά διακεκριμένων επιστημόνων, συμπεριλαμβανομένων και επιστημόνων από τα συμμετέχοντα κράτη, και θα περιλαμβάνει μέτρα προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, η οποία χαρακτηρίζεται ως μια από τις πιο ευάλωτες περιοχές του πλανήτη ως προς τις επιπτώσεις που δέχεται από την κλιματική αλλαγή. Το σχέδιο δράσης, σημείωσε, αναμένεται να οριστικοποιηθεί από περιφερειακή Υπουργική Σύνοδο και να επικυρωθεί από Διάσκεψη Αρχηγών Κρατών.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, η πρωτοβουλία αυτή θα τροφοδοτηθεί από μια πολυδιάστατη και διεπιστημονική έρευνα σχετικά με τις κοινωνικές προκλήσεις που απαιτούν περιφερειακές και τοπικές λύσεις.

Ο κ. Καδής υπογράμμισε πως η πρωτοβουλία της Κύπρου μπορεί να τροφοδοτήσει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής με περιβαλλοντικές παρατηρήσεις και προβλέψεις που είναι πολύ περιορισμένες αλλά απαιτούνται για να εκτιμηθεί η έκταση των συνθηκών θέρμανσης και ξήρανσης. Θα υποστηρίξει, επίσης, τις εθνικές πολιτικές για εκπλήρωση των δεσμεύσεων για μείωση των εκπομπών CO2, όπως αυτές καθορίζονται στη Συμφωνία του Παρισιού, πρόσθεσε.

Επίσης, είπε ο κ. Καδής, αναμένεται ότι η πρωτοβουλία της Κύπρου θα παρέχει πρόσθετη πληροφόρηση, γνώσεις και εμπειρογνωμοσύνη σχετικά με την κλιματική αλλαγή στην περιοχή μας, θα οικοδομήσει αποτελεσματική συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα μέρη σε περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο και θα προωθήσει τη συνεργασία σε έργα μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και προσαρμογής σε αυτή.

Η Σύνοδος για το Κλίμα διοργανώνεται με πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και στοχεύει στην ενίσχυση των προσπαθειών που αναπτύσσονται διεθνώς για την ουσιαστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030 και για την επίτευξη καθαρών - μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2050.

Στην εν λόγω Σύνοδο θα συμμετέχουν όλοι οι αρχηγοί των κρατών μελών της ΕΕ καθώς και μεγάλος αριθμός αρχηγών κρατών από όλο τον κόσμο. Η Κύπρος θα συμμετάσχει στη Σύνοδο στο ανώτατο επίπεδο εκπροσώπησης, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να είναι αρχηγός της αποστολής και με τη συμμετοχή επίσης του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη και του κ. Καδή.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στην επιστολή πρόσκλησης προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ άλλων, καλεί τους ηγέτες που θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο να είναι έτοιμοι να ανακοινώσουν σχέδια δράσης για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030 και για την επίτευξη καθαρών-μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2050. Αναφέρεται επίσης και σε συγκεκριμένα αιτήματά του προς τους G20. Τους ζητά να παρουσιάσουν συγκεκριμένα εθνικά σχέδια για προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και σχέδια αντιμετώπισης της κοινωνικής διάστασης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, όπως και οικονομικές δεσμεύσεις για την υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Καδής θα παρακολουθήσει επίσης την παρουσίαση άλλων πρωτοβουλιών που στηρίζει η Κύπρος, συμπεριλαμβανομένης και της Πρωτοβουλίας της Ελλάδας, που αφορά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική και φυσική κληρονομιά.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ