Πέμπτη εβδομάδα ανόδου για τις ευρωπαϊκές μετοχές

Σε τροχιά ελαφράς ανόδου βρίσκονται σήμερα, Παρασκευή, οι δείκτες των μεγάλων αγορών της γηραιάς ηπείρου και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600. Ο τελευταίος ετοιμάζεται έτσι να εξασφαλίσει κέρδη για πέμπτη διαδοχική εβδομάδα, παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις και την ευρύτερη αναταραχή.

Μεγάλοι πρωταγωνιστές της σημερινής συνεδρίασης είναι οι όμιλοι λιανικής. Ο σχετικός κλάδος ενισχύεται 1,1% και οδηγεί τον Stoxx 600 σε άνοδο 0,2%. Σημαντικά κέρδη έχουν επίσης επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, ακίνητης περιουσίας και τροφίμων- ποτών. Πρόκειται για τις λεγόμενες «αμυντικές» επιλογές, αυτές δηλαδή στις οποίες στρέφονται οι επενδυτές όταν θέλουν να αγοράσουν μετοχές χαμηλού ρίσκου.

Σε επίπεδο μεμονωμένων εταιρειών ξεχωρίζει η γαλλική Casino. Ενισχύεται 2%, καθώς ανακοίνωσε ότι είνα ισε διαπραγματεύσεις για πώληση της μονάδας σούπερ μάρκετ φθηνού κόστους Leader Price στη γερμανική ανταγωνίστρια Aldi. Η φαρμακοβιομηχανία Roche επιδίδεται επίσης σε ράλι, καθώς ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έδωσε το πράσινο φως σε νέα θεραπεία της. Στους κερδισμένους της συνεδρίασης και η γαλλική εταιρεία πληροφορικής Alten, με άλμα 6%, μετά την απόφαση της SocGen να αναβαθμίσει τη σύσταση για τη μετοχή της σε «αγορά» από «διακράτηση».

Ανά την Ευρώπη, στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύεται 0,5% και στο Μιλάνο ο FTSE MIB είναι στο +0,7%. Κέρδη μόλις 0,15% για τον FTSE 100 στο Λονδίνο και τον DAX στη Φραγκφούρτη.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης δεν καταφέρνει να μείνει σε θετικό έδαφος. Υποχωρεί 0,64% στις 868,3 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να υπερβαίνει τα 33 εκατ. ευρώ στις 13:42 ώρα Ελλάδος. Πτώση άνω του 1% εμφανίζουν οι κλάδοι τροφίμων, χημικών, πετρελαίου και ακίνητης περιουσίας. Κόντρα στο αρνητικό ρεύμα ο τραπεζικός δείκτης με άνοδο 0,4%.

Πηγή: naftemporiki.gr

 

 

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ