H επόμενη μέρα εξόδου της Βρετανίας

• Το Brexit είτε με συμφωνία, είτε χωρίς, ενδιαφέρει την Κύπρο

Αν και την ώρα που γραφόταν αυτό το κείμενο δεν γνωρίζαμε την απόφαση του Βρετανικού Κοινοβουλίου για τη νέα συμφωνία Βρυξελλών – Λονδίνου για το Brexit, εντούτοις μπορούμε να προβούμε σε κάποια αρχικά συμπεράσματα για τις εξελίξεις:

Το πρώτο και σίγουρο είναι ότι η Βρετανία, μετά από 46 χρόνια παραμονής στην Ενωμένη Ευρώπη, παίρνει διαζύγιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό δεν αλλάζει είτε εγκριθεί, είτε όχι από τους Βρετανούς η νέα συμφωνία για το Brexit. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Βρετανία είχε εισπράξει δύο βέτο από τον Γάλλο Στρατηγό Ντε Γκολ (1963 και 1967), πριν καταφέρει να εισέλθει στον τότε ΕΟΚ το 1973, ταυτόχρονα με την Ιρλανδία και τη Δανία. Όμως και η μετέπειτα δράση της εντός της Ευρώπης δεν ήταν η καλύτερη, αφού συνεχώς προκαλούσε εμπόδια στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ενώ δεν υιοθέτησε ποτέ το ευρώ.

Το δεύτερο σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε. Ένωση θα έχει παρεμφερείς προεκτάσεις και επιπτώσεις, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην ίδια τη Βρετανία. Και η νέα συμφωνία να εγκριθεί, η πρακτική εφαρμογή της, δεν θα είναι εύκολη και χωρίς επιπλοκές, ειδικά στον οικονομικό τομέα.

Επί της ουσίας τώρα, θα πρέπει να πούμε ότι η έξοδος με συντεταγμένο τρόπο είναι πολύ καλύτερη λύση, παρά χωρίς καμία συμφωνία. Αυτή η εξέλιξη θα βοηθήσει τόσο την Ευρώπη, όσο και τη Βρετανία να μεταπηδήσουν σε μια άλλη σχέση, με κάπως προβλεπόμενες και σχετικά ελεγχόμενες μετεξελίξεις.

Τόσο οι δύο πλευρές, όσο και οι υπόλοιπες χώρες της Ε. Ένωσης, που επηρεάζονται από τη Συμφωνία θα γνωρίζουν τις βασικές παραμέτρους αυτού του διαζυγίου. Θα ξέρουν τι περιλαμβάνουν και τι όχι οι σχέσεις τους.

Στην αντίθετη περίπτωση, η κατάσταση θα είναι χαώδης, με κύριο θύμα τους βρετανούς και όσους ξένους ζουν και εργάζονται στη Βρετανία. Οι προβλέψεις ειδικών για τις επιπτώσεις ενός Brexit, χωρίς συμφωνία, είναι όχι απλώς ανησυχητικές, αλλά και καταστροφικές.

Ήδη, μόνο με το φόβο του Brexit, η Βρετανική οικονομία παρουσιάζει συρρίκνωση και ξένες εταιρίες μετέφεραν αλλού την έδρα των δραστηριοτήτων τους.

Εμείς, ως χώρα που έχουμε στενούς διαχρονικούς δεσμούς (εμπόριο, τουρισμός, φοιτητές, εργαζόμενους, κλπ.) με τη Βρετανία, έχουμε συμφέρον να εγκριθεί η συμφωνία από το Βρετανικό Κοινοβούλιο.

Μέσα από τη συμφωνία Ε.Ε – Βρετανίας θα καθορίζεται το πλαίσιο σχέσεων μας με τη χώρα αυτή και θα ισχύουν οι ίδιοι κανόνες, όπως με τις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Θεωρούμε, λοιπόν, ότι η τελική κατάληξη του θέματος του Brexit είναι σημαντική για την Κύπρο για πολλούς λόγους.

Για την ίδια τη Βρετανία, τώρα, η έξοδος από την Ε. Ένωση σημαίνει πολλά. Η χώρα, που ουδέποτε πίστεψε στο όραμα της Ενωμένης Ευρώπης και πολλές φορές με πράξεις της υπέσκαψε την ολοκλήρωση της, καλείται να πορευτεί μόνη της στο μέλλον.

Τώρα, εκτός Ευρώπης, η Βρετανία θα πρέπει να σχεδιάσει την επόμενη μέρα της με νέα δεδομένα και νέες συντεταγμένες. Μόνη της θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εξόδου της από την Ευρώπη.

Μπορεί κάποιοι φανατικοί υπέρμαχοι του Brexit στη Βρετανία να νομίζουν ότι όλα τώρα θα είναι καλύτερα για τη ζωή και την οικονομία τους, όμως πίσω έχει …ο φούρνους την πυρά!

Είτε με συμφωνία, είτε χωρίς συμφωνία, οι Βρετανοί θα είναι εκτός της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, δεν θα έχουν λόγο στις αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης και θα απέχουν από την αρχιτεκτονική του νέου ευρωπαϊκού μέλλοντος. Αυτά είναι σοβαρά ελλείμματα για τη Βρετανία, τα οποία είμαστε σίγουροι ότι θα τα αντιληφθούν στην πορεία του χρόνου. Προς το παρόν, όμως, ας αναμένουμε να δούμε τον τρόπο εξόδου της από την Ε. Ένωση και μετά θα ασχοληθούμε με το εύρος και την έκταση των προβλημάτων που θα υπάρξουν.


Ιωσήφ Ιωσήφ

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ