Οι επενδυτικές ευκαιρίες σε Κύπρο και Σλοβενία στο επίκεντρο επιχειρηματικού φόρουμ

Οι επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρουν Κύπρος και Σλοβενία και η ενίσχυση των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο επιχειρηματικού φόρουμ που έλαβε χώρα σήμερα στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί στην Κύπρο ο Σλοβένος Υπουργός Εξωτερικών, Μίρο Τσεράρ, ο οποίος χαιρέτισε το φόρουμ μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Το επιχειρηματικό φόρουμ διοργάνωσαν το ΚΕΒΕ και η Πρεσβεία της Σλοβενίας στην Αθήνα.

Στον χαιρετισμό του, ο Σλοβένος Υπουργός σημείωσε ότι η επίσκεψή του επιβεβαιώνει τις παραδοσιακά καλές και φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και τόνισε ότι στόχος της επίσκεψης είναι η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και των σχέσεων μεταξύ Σλοβενίας και Κύπρου.

Ο κ. Τσεράρ ανέφερε ότι η Κύπρος κατέχει τη 12η θέση μεταξύ των χωρών που επενδύουν στη Σλοβενία, προσθέτοντας ότι μέχρι το τέλος του 2018 οι κυπριακές επενδύσεις στη Σλοβενία αυξήθηκαν κατά 17% σε σύγκριση με το 2017, ενώ οι σλοβενικές επενδύσεις στην Κύπρο μειώθηκαν κατά 15% το προηγούμενο έτος, ξεπερνώντας τα 26 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως ανέφερε, το εμπόριο υπηρεσιών ξεπερνά το εμπόριο αγαθών. «Την χρονιά που πέρασε το εμπόριο υπηρεσιών ξεπέρασε τα 44 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 14%. Οι εξαγωγές υπηρεσιών από τη Σλοβενία κυριάρχησαν και αυξήθηκαν κατά σχεδόν ένα τέταρτο σε σύγκριση με το 2017, φθάνοντας λίγο πάνω από τα 35 εκατομμύρια ευρώ. Οι κύριοι τομείς τόσο των εισαγωγών όσο και των εξαγωγών ήταν οι τηλεπικοινωνίες, η πληροφορική, άλλες επιχειρηματικές υπηρεσίες και οι μεταφορές», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά το εμπόριο αγαθών, σημείωσε ότι αυτό αυξάνεται. «Το 2018 το συνολικό εμπόριο μεταξύ Σλοβενίας και Κύπρου αυξήθηκε κατά 3%, και ανήλθε σε πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι οι εξαγωγές της Σλοβενίας στην Κύπρο μειώθηκαν σχεδόν κατά το ήμισυ, ενώ οι εισαγωγές από την Κύπρο τετραπλασιάστηκαν. Αυτό δείχνει ότι η εμπιστοσύνη της σλοβενικής αγοράς στα προϊόντα της Κύπρου αυξάνεται. Το 2019 η τάση παραμένει αμετάβλητη», είπε.

Επιπλέον, ο Σλοβένος Υπουργός σημείωσε ότι οι δύο χώρες έχουν προεξέχουσα γεωστρατηγική θέση και ότι είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της ΕΕ. «Είμαστε δύο χώρες που διατηρούν τις ίδιες θέσεις σε επιχειρηματικά θέματα. Είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις των δύο χωρών να συνεχίσουν να δημιουργούν ένα θετικό κλίμα και να υιοθετούν την απαραίτητη νομοθεσία για την προώθηση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, ιδιαίτερα των επενδύσεων», επεσήμανε.

Ο επικεφαλής της Σλοβενικής διπλωματίας δήλωσε ότι η δυναμική του επιχειρηματικού τομέα παραμένει αναξιοποίητη και ότι Κύπρος και Σλοβενία θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αύξηση του εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών, των τουριστικών ροών, και των δραστηριοτήτων παροχής υπηρεσιών.

«Η αντιπροσωπεία που με συνοδεύει επιβεβαιώνει την πεποίθησή μου ότι υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για την ενίσχυση της παρουσίας της Σλοβενίας στην κυπριακή αγορά», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι κύριοι τομείς δραστηριότητας των Σλοβενικών επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο φόρουμ είναι η ναυπήγηση πλοίων, η εφοδιαστική και η μεταφορά εμπορευμάτων.

Επεσήμανε, τέλος, ότι τόσο η Σλοβενία όσο και η Κύπρος είναι ναυτιλιακές χώρες, με το λιμάνι του Koper να αποτελεί ένα από τα καλύτερα σημεία εισόδου στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και το λιμάνι Λεμεσού ένα από τα σημαντικότερα της Ανατολικής Μεσογείου.

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, σημείωσε ότι ένα μέρος της εξίσωσης που ενισχύει τους πολιτικούς δεσμούς είναι η ύπαρξη ισχυρών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.

«Στόχος σήμερα είναι να ρίξουμε φως στις μοναδικές επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρουν η Κύπρος και η Σλοβενία, να ανταλλάξουμε ιδέες, να δημιουργήσουμε επαφές και κανάλια επικοινωνίας και να διαμορφώσουμε συνεργασία που θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε έναν στρατηγικό επαναπροσανατολισμό της οικονομικής μας σχέσης» , τόνισε.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση της Κύπρου θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στην τοπική και ξένη επιχειρηματική κοινότητα και να καταβάλλει προσπάθειες για τη δημιουργία ενός φιλικού προς το επιχειρείν, περιβάλλοντος.

«Το σημερινό φόρουμ στοχεύει στην περαιτέρω προώθηση της οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ Σλοβενίας και Κύπρου», ανέφερε από πλευράς του ο Πρόεδρος του KEBE Χριστόδουλος Αγκαστινώτης.

«Οι δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών είναι τεράστιες, ιδιαίτερα στους τομείς των επενδύσεων, του τουρισμού και του εμπορίου», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Αγκαστινιώτη, η Σλοβενία μπορεί να επωφεληθεί από τα διάφορα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Κύπρου στις προσπάθειές της να επεκτείνει τις επενδυτικές της δυνατότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Κύπρος καταβάλλει προσπάθειες να επεκτείνει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και η Σλοβενία μπορεί να αποτελέσει για την Κύπρο πύλη προς τα Βαλκάνια.

«Η Σλοβενία μπορεί να προσφέρει νέες ευκαιρίες σε κυπριακές επιχειρήσεις», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ.

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ