ΑΔΥΤΑ ΑΓΟΡΑΣ: Οι χρεώσεις των τραπεζών και ο ρόλος τους

Ανεξαρτήτως του πως και γιατί ανεστάλησαν οι νέες χρεώσεις της Τράπεζας Κύπρου, σημασία έχει να κατανοήσουμε ότι δεν είναι με ετσιθελιστικές αποφάσεις που αλλάζουν τα πράγματα.

Οι τράπεζες σήμερα έγιναν απρόσωποι οργανισμοί που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να βγάζουν χρήματα με όποιον έχουν συναλλαγές. Ακόμα και από τα δικά του χρήματα να κάνει ανάληψη ο πελάτης πρέπει να καταβάλει αντίτιμο 2 ευρώ!

Όμως, ο ρόλος των τραπεζών, ειδικά σε μικρές οικονομίες όπως της Κύπρου, δεν πρέπει να είναι μόνο κερδοσκοπικός. Οι τράπεζες έχουν ευρύτερο ρόλο να διαδραματίσουν στην οικονομία και στην κοινωνία.

Αν δεν δουν αυτή τη μεγάλη εικόνα και μείνουν μόνο στις σχέσεις κέρδους – οφέλους στο τέλος θα χάσουν το παιχνίδι. Ήδη, πολλοί πολίτες άρχισαν να αποφεύγουν τις τράπεζες, διότι θεωρούν ότι κάθε επαφή μαζί τους έχει κόστος.

Αν συνεχιστεί αυτό, με υπαίτιες τις ίδιες τις τράπεζες, τότε οι πελάτες που θα τους μείνουν είναι όσοι έχουν χρέη και δάνεια, γιατί δεν μπορούν να τις αποφύγουν.

Αυτό, όμως, είναι το τραπεζικό σύστημα που θέλουμε; Σίγουρα, όχι, γι’ αυτό ας δουν τους πελάτες τους με άλλο φακό. Στο κάτω – κάτω δεν είναι λογικό να τους τιμωρούν για δεύτερη φορά (μετά το «κούρεμα»), επειδή οι ίδιες κατασπατάλησαν τα υπερκέρδη των προηγούμενων δεκαετιών και συνεχίζουν με τους παχυλούς μισθούς και ωφελήματα τους.

Ας μαζέψουν τα του οίκου τους πρώτα και μετά να τα βάλουν με τους πελάτες τους.

IOS

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ