Το κόστος του ηλεκτρισμού και η εισαγωγή φυσικού αερίου

Η Κύπρος έχει την 7η πιο ακριβή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των χωρών της Ε. Ένωσης, ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Ευρώπης.

Το στοιχείο αυτό αν και γνωστό είναι ανησυχητικό καθώς δείχνει ότι το κόστος του ηλεκτρισμού που επωμιζόμαστε όλοι είναι πολύ υψηλό, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ που καταβάλλουμε για τους ρύπους.

Η εξέλιξη αυτή επενεργεί αρνητικά εκτός των άλλων και στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, αφού εκτοξεύει το ηλεκτρικό κόστος για τις επιχειρήσεις στα ύψη. Αποτέλεσμα η Κύπρος να βρίσκεται στην πολύ χαμηλή 41η θέση μεταξύ 63 χωρών, από πλευράς ανταγωνιστικότητας.

Το συμπέρασμα όλων αυτών είναι ότι πρέπει να βιαστούμε να φέρουμε φυσικό αέριο για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής. Ελπίζουμε οι διαδικασίες που ξεκίνησε η κυβέρνηση να οδηγήσουν σε γρήγορα αποτελέσματα, αν και με όσα βλέπουμε και διαβάζουμε μάλλον θα υπάρχουν καθυστερήσεις. Ευθύνη του κράτους είναι να εξεταστεί κάθε εναλλακτική πρόταση για εισαγωγή φυσικού αερίου στην Κύπρο. Στην οικονομία μας υπάρχει ελεύθερος ανταγωνισμός, οπότε όποιος μπορεί να φέρει γρήγορα και σε χαμηλές τιμές φυσικό αέριο πρέπει να προτιμηθεί.

IOS

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ